Güneş’in Ölümü Güneş Sistemimizi Nasıl Etkileyecek?

0
727

Güneşimizin ölümüne daha çok zaman var. Bu aşağı yukarı 4,5 milyar yıl sonra gerçekleşecek. Peki, ama bu gerçekleştiğinde Güneş sistemimize ne olacak?

Sorun Güneş’in kesin ölümünün gerçekleşmesinden önce başlıyor ve bizim ilk olarak yaşlı Güneş’in kendisiyle uğraşmamız gerekiyor. Güneş’in içinde hidrojen füzyonu devam ettikçe, çekirdekte bu tepkimenin sonucu olan helyum birikimi meydana geliyor. 

Etrafta onca yan ürün varken, Güneş’in bu füzyonları devam ettirmesi zorlaşıyor ve dengeyi korumak için Güneş’in füzyon tepkimelerinin ısısını artırması gerekiyor. Bu da ironik bir şekilde, daha sıcak bir çekirdeğe yol açıyor. 

Bu, Güneş yaşlandıkça sürekli olarak daha parlak bir hal aldığı anlamına geliyor. Dinozorların bildiği Güneş, bizim bugün gördüğümüzden daha loş, daha az parlaktı ve birkaç yüz milyon yıl kadar kısa bir süre içinde, Dünya da başa çıkılamayacak kadar sıcak olacak.

Atmosferimiz yok olmaya başlayacak. Okyanuslarımız buharlaşacak. Ve sonra her şey daha da kötüye gidecek. 

Güneş Giderek Şişecek Ve Kırmızı Bir Hal Alacak

Hidrojen füzyonunun son aşamalarında, Güneş giderek şişecek ve kırmızı bir renk alacak. Kırmızı ve çok büyük boyutlardaki Güneş, Merkür ve Venüs’ü kesinlikle yutacak. Dünya’yı yutup yutmamasıysa, tam olarak ne kadar büyüdüğüne bağlı olacak. 

Güneş’in genişlemesi ve büyümesi kısa kesilse bile, işler Dünya için pek de hoş olmayacak. Güneş’in yaydığı şiddetli enerjiler kayaları buharlaştırmaya yetecek kadar yoğun olacak. Ve bu, gezegenimizden geriye sadece yoğun, demirden bir çekirdeğin kalmasına neden olacak. 

Dış gezegenler de Güneş’ten çıkan artmış radyasyondan keyif almayacak. Gelecekteki Güneş’in ısısı, Satürn’ün neredeyse saf su buzundan oluşan halkalarının hayatta kalamayacağı kadar yüksek olacak. Aynı şey dış gezegenlerin uyduları için de geçerli olacak ve Europa, Enceladus ve diğerleri de buzlu kabuklarını kaybedecekler. 

Son aşamalarında, dengesiz durumdaki Güneş dış gezegenleri tuhaf yönlere itecek ve çekecek. Birkaç yüz milyon yıl boyunca, Güneş sistemimizin en dışında kalan kısımlar ev demek için uygun yerler olacak ve Güneş’ten bu kadar çok ısı ve radyasyon yayılırken, yaşanabilir olan alan değişecek ve dış bölgeler haline gelecek. 

Ama en sonunda, Güneş mücadeleyi bırakacak ve dış atmosferinden bir dizi patlamayla kurtulacak. Bu da geriye yıldızın çekirdeğini bırakacak: karbon ve oksijenden oluşan beyaz ve sıcak bir parça. 

Bu beyaz cüce, başlangıçta son derece sıcak olacak ama yaklaşık bir milyar yıl içinde daha idare edilebilir olan ısı seviyelerine ulaşacak ve bu şekilde trilyonlarca yıl varlık gösterecek.

Orijinal makale: Space.com

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here