12 gönüllüden oluşan bir grup 60 gün boyunca aralıksız yatakta kalacak

0
154

Yaklaşık 12 gönüllü en az 60 gün boyunca yatakta kalmayı kabul etti. Neden mi? Uzay bilimleri araştırmaları için.  

Ancak durum sanıldığı kadar basit değil. Gönüllülerin yemek, duş ve doğa çağrıları gibi günlük aktivitelerini sadece yataklarından gerçekleştirmeleri ve bir omuzlarının her zaman yatağa değmesi gerekiyor. Bunun dışında bisiklete binme ve spinning gibi aktiviteleri de yatakta kalarak gerçekleştirecekler. 

Araştırma projesi Yapay Yerçekimi ile Yatakta Dinlenme ve Bisiklet Egzersizi ya da BRACE olarak adlandırılıyor. Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) resmi açıklamasına göre “Çalışma, bisiklet sürmenin insan vücudunun uzayda yaşadığı değişikliklere nasıl karşı koyabileceğini araştırıyor.”

Sağlık koşullarını değerlendirmek için çalışma

Deney, her biri yataklarına monte edilmiş bir bisiklet üzerinde günlük bisiklet sürme gibi farklı faaliyetlerle görevlendirilecek birkaç grubu içerecektir. Bir grup bir santrifüj makinesinin içinde bisiklet sürerken, diğer bir grup katılımcı ise tüm süre boyunca dinlenecek. 

“Yapay yerçekiminin astronotların Uluslararası Uzay İstasyonu’nda izledikleri fitness rutinine kattığı değeri anlamayı umuyoruz. Mürettebat yörüngede günde iki saat egzersiz yapıyor,” diyor ESA’nın İnsan ve Robotik Keşif şubesinin başındaki Angelique Van Ombergen yaptığı açıklamada.

Çalışma Fransa’nın uzay ajansı Ulusal Uzay Araştırmaları Merkezi (CNES) tarafından finanse ediliyor ve Fransa’nın Toulouse kentindeki Uzay Tıbbı ve Fizyolojisi Enstitüsü MEDES’te yürütülecek.

Araştırma Dünya için de önemli 

İki ay sürecek bu çalışmada katılımcılar, ayakları yukarıda olacak şekilde 6° eğimli yataklarda tutulacak. Bu pozisyon kan ve sıvının başa doğru akmasını sağlarken, uzun süreli yatak istirahati kas kaybına neden olmaktadır. Bunların her ikisi de uzun süreli uzay yolculuklarında önemli sağlık sorunları olarak tanımlanmıştır.

Yerçekiminin olmaması nedeniyle, insan vücudu uzay görevleri sırasında çeşitli değişikliklere uğrar. Uzay, gözlerinden kalplerine ve kemiklerine kadar vücutlarının neredeyse her yönünü etkiler. 

Bilim insanları, uzun süre bu pozisyonda kalmaları halinde vücutlarının bu tür değişikliklere nasıl tepki verdiğini daha iyi anlayabilecekler. Bu bilgi, uzayda yaşayan astronotlar üzerindeki olumsuz sağlık etkilerini sınırlandıracak çözümlerin gelecekte geliştirilmesinin önünü açacaktır.

Çalışma ayrıca belirli tıbbi durumlar için daha iyi tedavilerin geliştirilmesinde de önemli bir etkiye sahip olacak. Van Ombergen, “Uzay analoglarından elde edilen sonuçlar, yaşlılar ve Dünya’da kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları ve osteoporozu olan hastalar için daha iyi tedavilerin tasarlanmasında faydalı olabilir” dedi.

Kaynak: Interesting Engineering

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here