Doğadaki En Küçük Gökkuşağı

0
1286

Avusturalya Tavus kuşu Örümceği olarak bilinen örümcek türünün kalçasında doğada keşfedilmiş en küçük gök kuşağı bulunuyor. Bu örümcek dostumuz da doğadaki çoğu erkek canlı gibi, bu özelliğini dişisini etkilemekte kullanıyor.

Sadece 5 mm

Nature Communications dergisinde yayınlanan makalede Tavus kuşu Örümceğinin boyunun 5 milimetre olduğu söyleniyor. Makalede de bahsi geçen bir diğer önemli husus ise bu örümcek türünün dişisini etkilemek için bütün renkleri kullanan tek canlı olması.

Örümcek Bunu Nasıl Başarıyor?

Amerika, Belçika, Hollanda ve Avustralya gibi ülkelerden bilim insanlarının içinde bulunduğu ekip, Tavus kuşu Örümceğinin gök kuşağını nasıl oluşturduğuna dair önemli bilgiler de elde ettiler. Tavus kuşu Örümceği bu yeteneği üzerindeki pullar sayesinde elde ediyor. Üzerinde hem yanar dönerli hem de siyah pullardan oluşan iki bölgesi bulunan örümceğimizin bu bölgeleri tamamen farklı morfolojiye sahip. Siyah pullar rastgele dizilmiş gibi dururken yanar dönerli pulların olduğu kısım daha düzenli bir şekle sahip; öyle ki bakıldığında gözde 3 boyut hissi yaratıyor.

Tavus kuşu Örümceğinin üzerindeki pulları ayrıntılı inceleyen ekip gök kuşağı oluşturan mekanizmayı daha iyi açıklamayı başardı. Yakından yapılan pul incelemelerinde, yanar dönerli olan pulların, 3 boyutlu ve ışığın farklı dalga boylarını kıran paralel ızgaramsı yapılara sahip olduğu görüldü.

Bir İlham Kaynağı: Doğa

Çalışmada emeği geçen Akron Üniversitesi’ndeki ekip söz konusu mekanizmadan yararlanarak gök kuşağı oluşturabilen minyatür yüzeyler üretmeyi başardılar. Tavus kuşu Örümceğinden ilham alınarak yapılan bu yüzeyler, optik ve renk teknolojisi alanlarında bilim insanlarının ufkunu epey bir açmış gibi gözüküyor.

Caltech’te post-doktorasını yapmakta olan Radwanul Hasan Siddique röportajında şunları ekliyor: “ Bir mühendis olarak asıl ilginç bulduğum şey: nasıl oluyor da doğadaki bu mühendislik bizim geliştirdiğimiz mühendislikten daha üstün olabiliyor?”…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here