Çığır açan grafen eleği, deniz suyunu içmemizi sağlayacak

0
1095

Manchester Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, temiz içme suyuna erişimi olmayan bölgelerde yaşayan milyonlarca insana yardım edebilecek bir buluşla, tuzu deniz suyundan verimli bir şekilde filtrelemek için kullanılabilecek grafenden yapılmış bir elek mekanizması geliştirdiler.

Araştırmaya liderlik yapan Dr. Rahul Nair; grafen oksit zarı deniz suyunu arındıran elek haline getirmek için, onda küçük gözenekler açmak gerektiğini fakat bu gözeneklerin bir nanometreden daha küçük ve tekdüze olması lazım geldiğini belirtti.


Daha önceki çalışmalara ek olarak bu yeni çalışmada; grafen oksit üzerinde açılan gözeneklerin genişliğini tam olarak kontrol edebilen bir yöntem geliştirildi.

Birleşmiş Milletler’in, dünya nüfusunun yüzde 14’ünün 2025 yılına kadar yeterli miktarda içme suyu elde etmede bazı zorluklar yaşayacağı öngörüsünü göz önüne aldığımızda, Manchester araştırma ekibinin bu teknolojisi, yoksul ülkeler için su filtrasyonu ve deniz suyunu içilebilir hale getirme konusunda umut vaat ediyor.

Bu çalışma sadece deniz suyunu tuzdan arıtmada işe yarayacağı için değil, ayrıca gözenek boyutunun atomik ölçekte ayarlanabilmesi sayesinde iyonları boyutlarına göre filtreleyebilen zarlar üretilebilmemize fırsat vereceği için de önemli.

Kaynak: Redorbit (4 Nisan 2017)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here