Dürtüsel Yemeyle İlişkili Bir Beyin Devresi Keşfedildi

0
335

Dürtüselliğin; ya da bir eylemin sonuçlarını düşünmeden tepki vermenin aşırı gıda tüketimi, kilo alımı, obezite ve hatta madde bağımlılığı ve aşırı kumar oynama gibi çeşitli psikiyatrik bozukluklarla ilişkili olduğu biliniyor.


Şimdi, aralarında Georgia Üniversitesi’nden bir öğretim üyesinin de bulunduğu araştırmacılardan oluşan bir ekip, beyinde yemek için olan dürtüsellikte değişime yol açan belirli bir devre olduğunu tespit etti. Nature Communications’da yayınlanan çalışmada elde edilen sonuçlar, bilim insanlarının gelecekte aşırı yeme bozukluğu için tedavi yöntemleri geliştirebilmesi adına bir fırsat yaratıyor.

Çalışmanın başyazarı olan ve Georgia Üniversitesi’nde görev yapan Emily Noble, “Beyinde dürtüsel yemeye hayır deme kapasitesini düzenleyen altta yatan bir fizyoloji bulunuyor. Deneysel modellerde bu devre aktive edilebiliyor ve belirli
bir davranışsal tepki elde edilebiliyor,” diyor.

MCH Üreten Hücrelerin Aktive Edilmesi Dürtüsel Davranışları Artırdı


Çalışmalarında fareleri kullanan araştırmacılar, hipotalamusta melanin konsantre edici hormon (MCH) adı verilen bir tür transmitteri üreten beyin hücrelerine odaklandılar.

Noble, daha önce yapılan çalışmaların beyindeki MCH seviyesini yükseltmenin gıda tüketimini artırabildiğini gösterdiğini ancak yapılan bu yeni çalışmanın MCH’nın aynı zamanda dürtüsel davranışlarda da rol oynadığını gösteren ilk çalışma olduğunu ve farelerin beyinlerindeki MCH üreten hücreleri aktive ettiklerinde hayvanların etrafta yiyecek varken sergiledikleri davranışların daha dürtüsel hale geldiğini belirtiyor.


Noble, “MCH nöronlarını aktive etmenin dürtüsel davranışları artırdığını gördük. Yemek için olan dürtüsellik üzerinde etkili olan bu devreyi anlamak, gelecekte insanların normal iştahlarını azaltmadan ya da lezzetli yiyecekleri daha az lezzetli hale getirmeden bir diyete bağlı kalmalarına yardımcı olacak aşırı yeme bozukluğu tedavileri geliştirebilmemize olanak tanıyabilir,” diyor.

Orijinal makale: Science Daily

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here