Kuantum Bilgisayar Teknolojisinde Yeni Bir Çığır Açıldı

0
2368

Yale Üniversitesi’ndeki araştırmacılardan oluşan bir ekip kuantum kapısını ışınladı ve ilk kez onu gerçek zamanlı olarak başarılı bir şekilde ölçümledi. Kuantum bilgisayarları istenilen düzeye taşıyabileceği düşünülen bu yöntem, kuantum hesaplamayı modüler ve güvenilir hale getirmek adına çok büyük önem taşıyor.
Bit birimiyle (1 veya 0 durumuyla) faaliyet gösteren bildiğimiz bilgisayarların aksine, kuantum bilgisayarlar kübit adı verilen bilgi birimleriyle işlev gösteriyor ve 1 veya 0 durumuna ek olarak, hesaplamalarına her iki durumu da dahil edebiliyor. Mantık kapısının kuantum versiyonuyla birlikte, kübitler klasik bitlerin yapamadıklarını yapıyor ancak sorun şu ki, 1 ve 0 arasındaki meçhul durum, hesaplanmış bir sistemin parçası haline geldiğinde sabit bir 1 veya 0’a dönüşebiliyor.
Şu anda, 70 kübitle işlem yapan cihazlar bile kuantum bilgisayar mühendislerini heyecanlandırıyor ama asıl hedef onları binlerce olmasa dahi yüzlerce kübit kapasitesine yükseltmek. Bunu gerçeğe dönüştürmenin yollarından biri de, hataları önleyebilmek için daha küçük kuantum sistemlerini daha büyük bir ağ haline getirerek bu teknolojiyi mümkün olduğunca modüler yapmak.
Ancak bunun olması için, yüklü kübitler taşıyabilen kuantum kapılarının da paylaşılabilmesi gerekiyor.
Klasik İletişimin İspatı Niteliğinde
Kuantum kapısı gibi bilgilerin ışınlanması daha önce deneysel olarak kanıtlanmıştı. Ama şu ana kadar bu işlem güvenilir bir biçimde uygulamaya konup gerçek zamanlı olarak ölçümlenmemişti; ki bu da bu yöntemin kullanışlı bir bilgisayarın bir parçası haline gelmesi açısından çok büyük önem taşıyor.
Araştırmacılara göre, yapılan bu çalışma bu yöntemin ilk kez gerçek zamanlı olarak klasik iletişimin gerçekleşmesinin ispatı niteliğinde ve her seferinde istenilen sonuçları elde etmek için onların belirleyici bir işleyişi uygulamaya koymaları için onlara olanak tanıyor.
Nature’da yayınlanan ve işlemin yüzde 79 oranında güvenilir sonuç verdiği araştırma, hata düzeltebilir kübitler kullanarak kuantum bilgi işleme yolunda tam bir kilometre taşı olarak görülüyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here