10 Farlı Bulut Türü ve Ayırt Etmenin Yolları

0
2723

Büyük miktarda su bulundurması dışında, gezegenimizin belirleyici özelliklerinden bir diğeri de kalıcı bulut örtüsüdür. Bulutlar sürekli değişiyor; her gün gelip gidererek gününüzü güzelleştirebiliyor veya bozabiliyorlar.

Ama bulutların büyüklük ve şekillerindeki muazzam çeşitliliği hiç fark ettiniz mi?

Başlıca bulut türleri nelerdir?

Bulutlar herhangi bir boyutta veya şekilde olabilse de birkaç temel başlık altında incelenebilirler. Luke Howard, “Bulutların Değişimi Denemesi” (1865) adlı ufuk açıcı çalışmasında bulutları üç ana gruba ayırdı: cirrus, kümülüs ve stratus.

Birincisi, cirrus (daha doğrusu “sirro-form” olarak adlandırılır), adını “saç buklesi” anlamına gelen Latince kelimeden alır. Sirro-form bulutları beyazdır ve şaşırtıcı olmayan bir şekilde saça benzerler. Yaklaşık 20.500 ila 45.000 fit (6,2 ila 13,7 km) arasında oluşma eğiliminde olan yüksek bulutlardır. Buz kristallerinden oluşurlar ve orta enlemlerdeki bir fırtına sistemi veya bir kasırga gibi tropikal bir sistem gibi düşük basınçlı bir alandan önce ilk ortaya çıkan yüksek, incecik bulutlar olma eğilimindedirler. Hassas, tüylü şekilleri, buz kristallerini büken ve tellere yayan rüzgâr akımlarından gelir.

İkincisi, kümülüs, daha doğrusu “kümülo-form” olarak adlandırılan, beyaz pamuk topları gibi görünen ayrı bulutlardır. Bunlar, yaklaşık 6.500 fit veya daha az yükseklikte oluşan düşük seviyeli bulutlardır. Atmosferdeki havanın ısı nedeniyle nasıl yukarı ve aşağı hareket ettiğini veya yükseldiğini gösterirler. Çoğu zaman yoğun görünürler ve keskin kenarları olabilir. Kümülüs bulutları, yükselen havadaki nemin yoğunlaştığı düz bir tabana sahip olma eğilimindedir.

Stratus veya “Strato-form”, Latince “katman” kelimesinden adlandırılır ve bu bulutlar geniş ve yayılmış oldukları için bir battaniye gibi görünme eğilimindedir. Bunlar aynı zamanda alçak bulutlardır ve sıcak cephelerin kuzeyi boyunca meydana gelme eğiliminde olan yükselen havanın neden olduğu bulutlardır. Strato-form bulutları bulanık kenarlara sahip olma eğilimindedir ve çok ince oldukları için fazla yağmur veya kar üretmezler.

Ayrıca, nimbostratus veya “Nimbo-formu” adı verilen başka bir büyük tür daha vardır. Howard’a göre bunlar, üç tip cirrus, kümülüs ve stratustan oluşan yağmurlu bulutları anlatan özel bir kategoridir. Bu bulut türüne Latince’de “yağmur” anlamına gelen “nimbus” adını verdi (“stratus”, Latince düzleştirilmiş veya yayılmış anlamına gelir). Yağmurun büyük çoğunluğu nimbo-form bulutlardan gelir. Bu bulutların tabanı, genellikle sıcak veya kapalı cepheler boyunca bir alto stratus bulutunun derinleşmesi ve kalınlaşması yoluyla yaklaşık 2.000 ila 10.000 fit (609 metre ila 3 km) arasında oluşur. Bu kalın bulutlar genellikle orta enlem siklonlarının getirdiği ön sistemlerle ilişkilendirilir.

Bulut bir kümülo biçimindeyse ancak bir yağmur bulutuysa, buna kümülonimbus (daha yaygın olarak gök gürültüsü bulutları denir) denir. Bunlar, ılık, ıslak havanın gökyüzüne çok yükseldiği sıcak günlerde 6.500 fitten (1,9 km) daha az bir yükseklikte oluşma eğilimindedir.

Bulutların başka birçok “alt türü” de vardır, ancak bunlar temel olarak yukarıdaki ana kategorilerden birine girer. Bulutların bu alt sınıflandırmaları da temel olarak yer seviyesinden yüksekliklerine dayanmaktadır.

10 farklı bulut türü

1. Kümülüs

Kümülüs bulutları, temel olarak, muhtemelen gençken çizmeyi öğrendiğiniz bulutlardır ve stratocumulus stratiformis adı verilen bu tür kümülüs bulutu, en yaygın bulut türüdür. Güneş üzerlerine parladığında, üstleri yuvarlak, kabarık ve parlak beyaz, altları ise düz ve çoğunlukla karanlıktır.

2. Stratus bulutları gökyüzünde battaniyeler oluşturma eğilimindedir.

Stratus bulutları, gökyüzünde alçaktan sarkan düz, tek biçimli gri bulut katmanlarına benzer. Ufku (yer yerine) saran bir sis gibi görünüyorlar.

3. Stratocumulus topaklı olma eğilimindedir

Hayali bir bıçak alıp kümülüs bulutlarını düzgün bir katman oluşturmadan (stratus gibi) gökyüzüne yayarsanız, stratocumulus bulutlarına benzer bir şey elde edersiniz. Bunlar, aralarında mavi gökyüzünün göründüğü yer yer görünen alçak, kabarık, grimsi veya beyaz bulutlardır. Aşağıdan bakıldığında, stratocumulus bulutları, koyu renkli petekler veya beyaz bir streç pamuk battaniyesi gibi görünebilir. Görünüm olarak kümülüs bulutlarına benzerler ancak daha büyüktürler.

4. Altokümülüs, kol uzunluğundaki başparmağınız kadar geniştir.

Orta atmosferdeki bulutların çoğu, altokümülüs bulutları olarak adlandırılan bulutlardır. Gökyüzünde büyük, yuvarlak beyaz veya gri lekeler veya paralel şeritler halinde sıralanmış bulutlar gibi görünmelerinden onları tanıyabilirsiniz.

Koyun yünü veya uskumru balığı pullarına benzerler, bu yüzden insanlar bazen onlara “koyun sırtı” ve “uskumru gökyüzü” derler.

5. Nimbostratus yağmuru getirir

Gökyüzünün kararması büyük olasılıkla nimbostratus bulutlarının varlığından kaynaklanmaktadır. Atmosferin alt ve orta seviyelerinden ulaşabilirler ve yeterince kalındırlar.

Nimbostratus, en yaygın yağmur bulutu türüdür. Geniş bir alanda yağmur veya sürekli kar yağdığında veya geniş bir alanda sürekli yağmur veya kar yağması beklendiğinde onları görmek mümkün.

6. Altostratus, orta seviye bulut tabakalarını oluşturur

Altostratus bulutları, orta seviye gökyüzünün bir kısmını veya tamamını kaplayan gri veya mavimsi gri tabakalara benzer. Gökyüzünü kaplamalarına rağmen, genellikle Güneş’i arkalarında loş bir disk olarak görebilirsiniz, ancak genellikle yerde gölgeler oluşturmak için yeterli ışık geçmez. Binlerce mil kareye yayılabilirler.

7. Sirrus bulutları buz kristallerinden oluşur

Cirrus bulutları, gökyüzünde hareket eden ince, beyaz, incecik bulutlardır. Sirrus bulutları, su damlacıkları yerine küçük buz kristallerinden oluşur çünkü bunlar, soğuk olan ve çok az su buharı bulunan 20.000 fit gibi bir irtifa seviyesinden yukarıda bulunurlar.

8. Sirrocumulus temelde mini bulutlardır

Sirrocumulus bulutları, genellikle yüksek irtifalarda yaşayan ve buz kristallerinden oluşan sıralar halinde düzenlenmiş küçük, beyaz bulut parçalarıdır. Cirrocumulus’un küçük bulut yığınlarına “bulutlar” denir ve genellikle tahıllara benzerler. Altokümülüs ve stratocumulus bulut tepeciklerinden çok daha küçüktürler.

9. Cirrostratus, Güneş’in etrafında haleler oluşturabilir

Sirrostratus bulutları, gökyüzünü kaplayan veya neredeyse tamamen kapatan açık, beyaz bulutlardır. Yaprak benzeri bir görünüme sahiptirler ve oldukça yarı saydamdırlar

10. Cumulonimbus örs gibi görünme eğilimindedir

Cumulonimbus bulutları, üç katmanı da kaplayan birkaç bulut türünden biridir. Kümülonimbüs bulutlarının tepeleri her zaman bir örs veya tüy şeklindedir. Genellikle dipleri bulutlu ve karanlıktır.

Cumulonimbus bulutları fırtına bulutlarıdır, bu nedenle bu yağmuru gördüğünüz yerde ıslanmaya hazır olun!

Peki sis bir tür bulut mudur?

Kısacası, evet, öyle.

Sis, teknik olarak, özel bir tür stratus bulutudur. Yine de sisin şekil ve tür olarak da değişebileceğini belirtmek önemlidir.

Sis, su buharı yoğunlaştığında ve bağıl nem yaklaşık %100’e ulaştığında ortaya çıkar. Çoğu zaman, hava çiy noktasına kadar soğuduğunda sis çöker. Bu soğutma sakin ve berrak bir gecede gerçekleşebilir. Gün boyunca biriken ısı yerden yayılır ve yere yakın yerlerde daha serin hale gelir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here