Kayak Merkezleri ve İklim Değişikliği

0
26
MINAMIUONUMA, JAPAN - JANUARY 30: Empty cable cars hang over a ski slope that has had to be closed because of a lack of snow, on January 30, 2020 in Minamiuonuma, Japan. Large parts of Japan are dealing with the warmest winter since records began, causing a lack of snow in areas that are usually blanketed. Some regions have seen only a fraction of the snowfall they would normally expect, forcing the closure of ski resorts and worrying local businesses. The Japan Meteorological Agency has laid the blame on westerly winds blowing across northern Japan and blocking a cold air mass from moving south and bringing more snow. Experts also also cited global warming as a factor by turning greater quantities of snowfall into rain than would have been the case in the past. (Photo by Carl Court/Getty Images)

İklim değişikliğinin etkileri bazı kayak merkezlerinde şimdiden hissediliyor ancak yamaçları suni karla doldurmak iyi bir çözüm olmayabilir.

Kayak, sevilen bir kış hobisi olmaktan çok daha fazlası – aynı zamanda daha soğuk bölgelerdeki birçok küçük ekonominin çok önemli itici güçlerinden. Ancak iklim değişikliği, kayak merkezlerinin en iyi şekilde işlemesini giderek zorlaştırıyor. İyi bir kar yağışı olmadan, kayak merkezleri ve destekledikleri ekonomiler zarar görecektir. Bir tatil beldesi karın yağması ihtimaline güvenemiyorsa, genellikle önemli miktarda elektrik ve su kullanan maliyetli bir süreç olan kar yapımına yönelir.

Robert Steiger tarafından yapılan bir araştırma, Avusturya’nın Tirol bölgesindeki bir tatil beldesini inceleyerek, iklim değişikliği nedeniyle havadaki değişimlerin orada bulunan kayak endüstrisini nasıl etkileyebileceğini analiz etti. Ekonomik gelirin %15’i kayaktan elde ediliyor ve görünen o ki kar yağışı azaldıkça, gerekli koşulları sağlamak için kar yapımına ihtiyaç duyulacak.

İklim değişikliği kar yağışını ve açık hava turizmini etkileyecek.

İlk olarak Steiger, iklim değişikliğinin getireceği olası etkileri ortaya koydu (bölgede 1980’lerden beri kar yağışında düşüşler görülüyor.) 2007’de yapılan bir araştırma, iklim değişikliği nedeniyle sıcaklıklar artmaya devam ederken, Avusturya’daki kayak sezonunun da muhtemelen bir ay kısalacağını ortaya koydu.

Steiger, iklimin kar üzerindeki etkisini değerlendiren ve kayıpları telafi etmek için ne kadar daha fazla kar yapmaya ihtiyaç duyulacağını tahmin eden olan bir SkiSim modelini kullandı.

Model iki tür karı inceliyor: kar yağışı ve kar yığını. Snowpack zamanla oluşur ve sert, sıkıştırılmış bir katman oluşturur. Kayak merkezlerini daha uzun süre kayak yapılabilir tutmak için önemli bir bileşendir.

Kayak sezonu simülasyonu, artan kar yağışının iklim değişikliğinin yaratacağı kayıpları telafi edebileceğini gösterse de, ileriye giden yol net değil. Steiger şöyle yazıyor: “İklim değişikliğinin önümüzdeki on yıllarda kış turizmi sistemini istikrarsızlaştırması muhtemel. Ancak arz ve talebi etkileyen diğer birkaç faktör olduğu için sistemin dayanıklılığı güçlendirilebilir veya zayıflayabilir.”

Formun Altı

Daniel J. Scott, Christopher J. Lemieux ve Leslie Malone tarafından yapılan ikinci bir çalışma, iklim değişikliğinin genel olarak açık hava turizmini nasıl etkileyeceğini inceledi. “Hava ve iklim, turistlerin karar verme süreçlerinde ve seyahat deneyiminde geniş bir öneme sahip olup, dünya çapında seyahat kalıplarını ve harcamalarını önemli ölçüde etkiler.”

Sürdürülebilir bir gelecek için bilim adamları ile kayak merkezi personeli gibi eğlence ve turizm uzmanları arasında mutlaka bir iletişim olmalıdır. “İklim değişikliğine uyum bilgi birikimiyle ilgilidir ve iklim hizmetlerine erişim, turizm sektöründe iklim değişikliğine başarılı bir uyum için önemli bir ön koşul olacaktır.

Kaynak: Daily JSTOR

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here