2018 NASA’nın “Altı”n Yılı Olacak

0
1774

Florida’daki Kennedy Uzay Üssü Merkezi’ndeki NASA LSP’nin (Launch Services Program / Fırlatma Hizmetleri Programı) uğurlu bir sayısı olsaydı, bu muhtemelen 6 olurdu. Çünkü altı farklı roket konfigürasyon üssünde beş farklı roketle, altı ay içinde iki farklı noktadan altı önemli NASA uzay mekiği fırlatılacak.

Programın sorumlu yöneticisi Chuck Dovale, “LSP’de 2003’den bu yana, bu yıl yapılacak olanlardan daha yoğun ve daha çeşitli bir çalışma yılı olmadı. Önümüzdeki zorlu görev için harekete hazırız” ifadesini kullandı.

LSP Uzay Araçları Direktörü Tim Dunn, “bu yıl olağanüstü bir yıl olacak.” şeklinde konuştu.

Açılış GOES-S ile Yapılacak

Yılın başlangıcı, NOAA; ya da diğer adı olan GOES-S (Geostationary Operational Environmental Satellite-S) ile yapılacak. Uydunun, 1 Mart 2018’de güney kıyıdaki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’nda bulunan (Cape Canaveral Air Force Station/CCAFS) Uzaya Fırlatma Kompleksinden, Birleşmiş Milletler Roket Fırlatma Birliği Atlas V roketiyle fırlatılması planlandı.

GOES-17 olarak adlandırılacak olan GOES-S hava uydusu Dünya’nın etrafındaki yer sabit yörüngeye yerleşecek ve bir yıl önce bu yörüngeye yerleşmiş olan öncüsü GOES-R’a (şu anki adıyla GOES-16) katılacak. Uydu, kasırgalar hakkında kesin verileri içeren büyük hava durumu resimlerinin elde edilmesini sağlayacak.

TESS Güneş Sistemi Dışına Çıkacak

Bunun hemen ardından 20 Mart’ta CCAFS’ deki Uzaya Fırlatma Kompleksin’den SpaceX Falcon 9 roketi ile TESS uydusu (Transiting Exoplanet Survey Satellite) fırlatılacak. TESS’ in görevi, yaşama elverişli olabilecek olanlar da dahil olmak üzere, Güneş Sistemi dışındaki gezegenleri aramak olacak.

InSight ile Kızıl Gezegen İncelenecek

InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) ise, iki adet gezegenler arası uzay mekiğinden ilki. Aynı zamanda da batı kıyısından fırlatılan ilk uzay mekiği. Bu insansız uzay aracı 5 Mayıs’ta Mars’taki görevi için Kaliforniya’daki Hava Kuvvetleri Üssü’nde bulunan Uzay Roket Fırlatma Kompleksi-3E’den ULA Atlas V ile Mars’a gönderilecek.

InSight, bir NASA Keşif Programı mekiği. Uzay aracı Mars’ın yüzeyine inecek ve Kızıl Gezegen’in iç kısımlarını araştırmak için sismik sensörlerini kullanacak.

Parker Solar Probe: İlk Kez Güneş’e Bu Kadar Yakın Olunacak

İkinci gezegenler arası uzay mekiği ise Parker Solar Probe. Bu uzay aracı bir otomobil büyüklüğünde ve CCAFS’de bulunan Uzaya Fırlatma Kompleksi 37’den ULA Delta IV Heavy ile 31 Temmuz’da yolculuğuna başlayacak. Bu insansız uzay mekiği, Güneş yüzeyinden yaklaşık 4 milyon mil uzakta seyahat edecek ve dev ateş topunun yüzeyinde oluşan güneş patlamalarını inceleyecek.

12 Eylül’de ICESat-2, (Ice, Cloud, and land Elevation Satellite-2) Vandenberg’deki Fırlatma Kompleksi’nden son Birleşmiş Milletler Roket Fırlatma Birliği Delta II roketi aracılığıyla uzaya gönderilecek.

“Pek çok roketin “ebeveyni” olarak birini diğerinden daha fazla sevmeyiz, fakat Delta II roketinin son fırlatılışı kalbimde özel bir yere sahip olacak.  Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’nda 1990’lardan beri Delta II üzerinde çalıştım. Bir roketin fırlatılması için hangi iç çalışmaların gerektiğini tam olarak O’nda öğrendim.” diyor Dunn.

ATLAS önemli Bir Yükün Altında Olacak

ICESat-2 tek bir aygıt taşıyacak: ATLAS (Advanced Topographic Laser Altimeter System). Dünya yüzeyinin eğimini ölçecek ve yaklaşık bir kurşun kalem eninde olan 4 milimetrelik Grönland ve Antarktika buz tabakası yüksekliğinin yıllık değişimini tahmin edebilmek için veri toplayacak.

ICON: Atmosfer ile Uzay’ın Buluştuğu Yer

ICON (Ionospheric Connection Explorer) bu yıl ileriki dönemlerde Orbital ATK Pegasus XL roketinin içinde olarak uzaya fırlatılacak. Pegasus, havada fırlatılan tek roket. Şirketin L-1011 Stargazer hava aracına bağlanacak ve 39.000 fit yüksekliğe çıkarıldıktan sonra uzaya fırlatılması için serbest bırakılacak. ICON uzay sınırını inceleyecek; yani Dünya atmosferinin sonunun ve uzay boşluğunun başlangıcının kesiştiği sınır.

Dunn, yaptığı bir açıklamada ister yerbilim ister hava, isterse gezegenler arası uzay mekikleri ile ilgili olsun, milletine bu imkanları verebilen bir ekibin parçası olmanın muhteşem bir gurur olduğunu belirtti.

Dovale ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Bu uzay araçları NASA biliminin sunduğu pek çok bilgiyi gerçekten aydınlatacak ve LSP ekibi ise 2018’ i tarihe geçireceği için şimdiden gurur duyuyor.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: NASA

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here