Hubble, Europa’nın Bir Yarım Küresinde Kalıcı Su Buharı Kanıtı Buldu

0
73

NASA’nın Jüpiter’in buzlu uydusu Europa’ya ilişkin Hubble Uzay Teleskobu gözlemleri, kalıcı su buharının varlığını ortaya çıkardı – ancak gizem o ki, yalnızca bir yarım kürede var.

Europa, buzlu yüzeyinin altında yaşam için elverişli koşullar sunabilecek uçsuz bucaksız bir okyanus barındırıyor. Bu sonuç, gökbilimcilerin buzlu uyduların atmosferik yapısını anlamalarını geliştiriyor ve kısmen Güneş’ten yarım milyar mil uzaktaki bir ortamın yaşamı destekleyip destekleyemeyeceğini keşfetmek için Jovian sistemine planlanan görevler için zemin hazırlamaya yardımcı oluyor.

Europa’daki su buharı ile ilgili önceki gözlemler, 2013’te Hubble tarafından fotoğraflandığı gibi, buzun içinden fışkıran gayzerlerle ilişkilendirilmişti. Bunlar, Dünya’daki gayzerlere benziyorlar, ancak 60 milden fazla yüksekliğe uzanıyorlar. Dünya atmosferinin yüzey basıncının yalnızca milyarda biri olan ay atmosferinde geçici su buharı kabarcıkları üretirler.

Bununla birlikte, yeni sonuçlar, 1999’dan 2015’e kadar uzanan Hubble gözlemlerinde, Europa’nın daha geniş bir alanına benzer miktarlarda su buharının yayıldığını gösteriyor. Bu, yalnızca Europa’nın arka yarım küresinde uzun vadeli bir su buharı atmosferinin varlığını gösteriyor. Öndeki ve arkadaki yarımküre arasındaki bu asimetrinin nedeni tam olarak anlaşılamamıştır.

Bu keşif, KTH Kraliyet Teknoloji, Uzay ve Plazma Fiziği Enstitüsü’nden Lorenz Roth tarafından, yakın zamanda Jüpiter’in uydusu Ganymede’nin atmosferinde su buharı keşfiyle sonuçlanan bir teknik kullanılarak, Hubble arşiv görüntülerinin ve spektrumlarının yeni bir analizinden derlenmiştir.

Roth, “Ganymede’de ve Europa’nın arka tarafında su buharının gözlemlenmesi, buzlu ayların atmosferlerine ilişkin anlayışımızı geliştiriyor” dedi. “Ancak, Europa’da sabit bir su bolluğunun tespiti Ganymede’den biraz daha şaşırtıcı çünkü Europa’nın yüzey sıcaklıkları Ganymede’ninkinden daha düşük.”

Europa, Ganymede’den daha fazla güneş ışığı yansıtır ve yüzeyi Ganymede’den 60 fahrenheit daha soğuktur. Europa’da gündüz en yüksek sıcaklık eksi 260 derece Fahrenheit’tir. Yine de, daha düşük sıcaklıkta bile, yeni gözlemler, su buzunun tıpkı Ganymede’de olduğu gibi Europa’nın yüzeyinde süblimleştiğini, yani sıvı faz olmadan doğrudan katıdan buhara dönüştüğünü gösteriyor.

Bu sonuçlar Jeofizik Araştırma Mektupları dergisinde yayınlandı.

Kaynak: Lorenz Roth, A stable H 2 O atmosphere on Europa’s trailing hemisphere from HST images, Geophysical Research Letters (2021). DOI: 10.1029/2021GL094289

Orijinal makale: Phys.org

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here