Çin’in Chang’e-5 Uzay Aracı Ay’dan Topladığı Örnekleri Dünya’ya Getirdi

0
258

Çin’in Chang’e-5 isimli uzay aracı Ay’dan topladığı taşlar ve “topraklarla” Dünya’ya geri döndü. 

Amerikan Apollo ve Sovyet Luna görevlerinin Ay’dan topladıkları örnekleri Dünya’ya getirmelerinin üzerinden 40 yılı aşkın bir zaman geçti. 

Bu yeni örneklerin Dünya’nın uydusunun jeolojisine ve erken tarihine dair yeni bilgiler sağlaması bekleniyor. 

Chang’e-5 Kasım ayının sonlarında fırlatılmıştı. Uzay aracının Ay yüzeyinden topladığı örneklerin miktarı net olmasa da, bunlar muhtemelen 2 ila 4 kilogram aralığında. 

Amerikan Apollo astronotları ve Sovyet robotik Luna görevleri, Ay yüzeyinden toplamda 400 kilogramın biraz altında kalan bir miktarda materyal toplamışlardı. 

Örnekler Mons Rümker Bölgesinden Toplandı

Ama tüm bu örnekler çok eskiydi ve yaşları üç milyar yıldan daha büyüktü. Chang’e-5’in getirdiği taşların ve toprakların bunlardan oldukça farklı olması gerekiyor. 

Çin’in düzenlediği görev yüksek derecede volkanik bir bölge olan Mons Rümker’i hedef aldı. Bu bölgeden alınan örnekler 1,2 ya da 1,3 milyar yaşından daha eski olamaz ve dolayısıyla da bunların Ay’ın iç yapısına dair ilave bilgiler sağlamaları bekleniyor. 

Çin uzay yetkilileri yeni örneklerin Birleşmiş Milletler ve uluslararası ortaklarla paylaşılacağını söylediler. Ayrıca Çin halkı da, materyallerin bir kısmı ulusal bir müzede sergilenmeye başladığında onları görme şansını elde edecek. 

Ay bir kez daha moda olmuş durumda. Amerika bu on yılın ortalarında Ay yüzeyine yeniden astronotlar göndermeyi planlıyor. Bu astronotlardan önce de, bir dizi robotik uzay aracı keşif yapmak üzere Ay yüzeyine iniş yapacak. Bu araçların bazıları ulusal uzay ajansları bazıları da ticari işletmeler tarafından gönderilecek.

Orijinal makale: BBC News

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here