Pfizer’ın Aşısı Güvenli Mi?

0
569

Kısa süre önce, Pfizer 43,538 kişiyle yaptığı bir çalışmada, deneysel aşısının covid-19’u oldukça etkili bir şekilde önlediğini açıkladı ve bu büyük ölçekli deneyde gözlemlenen 94 covid-19 vakasına dayanarak, iki doz halinde uygulanan bu aşının covid-19’u önlemede yüzde 90’dan fazla oranda etkili olduğunu söyledi. 

Ama bu iyi habere rağmen, Pfizer ve Alman ortağı BioNTech için cevaplanması gereken sorular bulunuyor.

Bir bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan William Haseltine, bu etkinlik iddiasını destekleyen verileri görmek istediğini ve Pfizer’ın yaptığı basın açıklamasında herhangi bir verinin bulunmadığını söylüyor. 

Analiz, çalışma katılımcıları arasında bulunan 94 covid-19 vakasını baz alıyor. Ancak Pfizer, plasebo grubu karşısında aşı yapılan tam olarak kaç kişinin hastalandığını paylaşmadı. Ayrıca açıklamada, bu vakaların kaçının ağır veya hafif olduğu ya da farklı yaş gruplarının değişen seviyelerde korumaya sahip olup olmadığı da belirtilmedi.  

Pfizer ciddi bir güvenlik kaygısının yaşanmadığını söylemenin dışında, tipik yan etkilerin görülme sıklığı ya da şiddeti konuları gibi, güvenlik profili üzerinde herhangi bir detay vermedi. Şirketin CEO’su Albert Bourla, şirketin “gelecek haftalarda” ilave bir etkinlik ve güvenlik verisini paylaşacağını söyledi. 

Eski bir Harvard Tıp Fakültesi profesörü olan Haseltine, aşının ölçülebilir bir etkisinin olmasının iyi bir haber olduğunu ama bu aşı hakkında hala öğrenilmesi gereken çok şey olduğunu belirtiyor. 

Deneylerde Asemptomatik Enfeksiyonları Ölçmek İçin Katılımcılar Düzenli Olarak Test Edilmiyor

Var olan soruların büyük bölümü çalışmanın kısıtlamalarıyla ilgili. Deney plasebo grubundakilerden ziyade aşının yapıldığı insanlarda daha az semptomatik covid-19 vakası olup olmayacağını görmek için tasarlandı. Bu, aşının hastalık kadar enfeksiyonu da önleyip önlemediği sorusunu ortaya atıyor. 

Pfizer’ın deneyi de, diğer önde gelen koronavirüs aşısı geliştiricilerinin devam eden çalışmaları da, asemptomatik enfeksiyonları ölçmek için katılımcıları düzenli olarak test etmiyor. Bu, aşı olmuş insanların hala asemptomatik taşıyıcılar haline gelebileceği ve bilmeden virüsü başkalarına yayabileceği anlamına gelebilir. 

Bunun önemli bir nokta olduğunu söyleyen Haseltine, var olan bir diğer sorunun da, aşının ağır hastalıkları azaltıp azaltmadığı ve sonuç olarak da hastaneye kaldırılan ve ölen insan sayılarını etkileyip etkilemediği olduğunu söylüyor. 

Ve son olarak, Pfizer’ın basın açıklaması, aşının virüsün yarattığı en kötü sonuçlar için daha büyük risk altında olan daha ileri yaştaki insanlar gibi farklı alt gruplarda da bu kadar etkili olup olmadığı konusundan da bahsetmiyor.

Orijinal makale: Science Alert

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here