Grönland 2100’e Kadar 12,000 Yıldır Olmadığı Hızda Buz Kaybedecek

0
810

Bilim insanları Nature’da yayınlanan bir çalışmada, Grönland’ın 2100 yılına kadar, son 12,000 yıllık süreç içinde olmadığı kadar hızlı bir şekilde buz kaybedeceğini bildirdiler. 

Grönland 1990’lı yıllardan beri giderek artan bir hızda buz kaybediyor. Adanın buz tabakasının erimesiyle meydana gelen sular her yıl küresel deniz seviyesi artışına yaklaşık 0.7 milimetre katkı sağlıyor. Peki, bu hızlı kayıp, 3,000 yıllık sıcak dönem de dahil olmak üzere, buz tabakasının yakın geçmişiyle karşılaştırıldığında nasıl görünüyor?

New York’taki Buffalo Üniversitesi’nden Jason Briner ve meslektaşları, buz tabakasındaki değişimlerin yaklaşık 12,000 yılı kapsayan ve 11,700 yıl önceki Holosen Dönemin başlangıcından 2100’e kadar uzanan bir zaman çizelgesini yarattılar. 

Çalışmada Simülasyonlar Ve Geçmiş Gözlemler Kullanıldı

Araştırmacılar yaptıkları çalışmada, iklim ve buzul fiziği simülasyonlarını ve geçmişteki buz tabakaları gözlemlerini kombine ederek kullandılar. 

Ekip çalışma sonucunda, yaklaşık olarak 10,000 yıl öncesiyle 7,000 yıl öncesi arasındaki sıcak dönem sırasında, Grönland’ın her yüzyılda yaklaşık 6,000 milyar metrik ton buz kaybettiği değerlendirmesinde bulundu. Bu miktar geçtiğimiz yirmi yıla kadar benzersiz olarak kaldı. Araştırmacılar 2000’den 2018’e kadarki süreç içinde gerçekleşen ortalama buz kaybı miktarının buna benzer olduğunu ve bu miktarın yaklaşık 6,100 milyar metrik ton olduğunu buldular. 

Araştırmacılar önümüzdeki yüzyıl içinde bu erime hızının artacağını söylüyorlar. Bu hızın ne kadar artacağıysa, gelecekteki sera gazı salınımlarına bağlı olacak. Buna göre, salınımların daha düşük miktarda olduğu bir senaryoda, buz kaybının 2100’e kadar yüzyılda ortalama 8,800 milyar ton olacağı tahmin ediliyor. Salınımların daha yüksek miktarda olduğu bir senaryodaysa, bu oran yüzyılda 35,900 milyar tona çıkabilir. 

Sera gazı salınımlarının daha az olması buz kaybının gerçekleşme hızını yavaşlatabilir ama Briner, “İnsanlık her ne yaparsa yapsın, buzlar bu yüzyıl içinde sıcak dönemde olduğundan daha hızlı bir şekilde eriyecek,” diyor. 

Orijinal makale: ScienceNews

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here