Obezite Bağışıklık Hücrelerinin İşlevlerini Bozuyor

0
176

Obezite bir düzineyi aşkın farklı kanser türü için yüksek bir risk faktörü olmakla ilişkilendiriliyor. Yıllar içinde, bilim insanları tümör gelişimine yol açan obeziteyle ilişkili süreçler belirlediler ama obezite ve kanser arasındaki detaylı etkileşimler henüz net bir şekilde anlaşılmış değil. 

Şimdi, farelerle yapılan bir çalışmada, Harvard Tıp Fakültesi araştırmacıları kanser immünoterapisi için şaşırtıcı çıkarımları olan bir keşif yaptılar ve besin için yapılan savaşta, obezitenin kanser hücrelerinin tümör öldüren bağışıklık hücrelerini yenmesine olanak sağladığını buldular.  

Cell’de yayınlanan çalışmada, araştırmacılar yüksek yağ içerikli bir diyetin, önemli bir tür bağışıklık hücresi olan CD8+ T hücrelerinin tümörler içindeki sayısını ve anti tümör aktivitesini azalttığını gösterdiler. Çalışmaya göre, bu durum gerçekleşiyor çünkü kanser hücreleri enerji yönünden zengin yağ moleküllerini daha iyi bir şekilde yiyebilmek için metabolizmalarını yeniden programlıyorlar ve böylece T hücrelerini besinden yoksun bırakarak tümör gelişimini hızlandırıyorlar.  

Metabolik Yeniden Programlamayı Bloke Etmenin Farelerdeki Tümör Hacmini Önemli Ölçüde Azalttığı Bulundu

Araştırmacılardan Marcia Haigis, “Aynı tümörü obez ve obez olmayan farelere koymak, kanser hücrelerinin yüksek yağ içerikli bir diyet karşısında metabolizmalarını yeniden programladığını ortaya çıkardı. Bu bulgu, potansiyel olarak bir ortamda işe yarayabilecek olan bir tedavinin bir diğerinde o kadar da etkili olmayabileceğini işaret ediyor. Ve toplumumuzdaki obezite salgını göz önüne alındığında, bu konunun daha iyi anlaşılması gerekiyor,” diyor. 

Ekip ayrıca, bu yağla ilişkili metabolik yeniden programlamayı bloke etmenin, yüksek yağ içerikli diyetlerle beslenen farelerdeki tümör hacmini önemli ölçüde azalttığını buldu. İmmünoterapilerin bağışıklık sistemini kansere karşı aktive etmek için kullandığı ana silah CD8+ T hücreleri olduğu için, yapılan bu çalışmanın sonuçları bu tür tedavi yöntemlerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi adına yeni stratejiler ortaya koyuyor. 

Araştırmacılar T hücreleri ve tümör hücreleri arasında obeziteyle değişen bir mücadele olduğunun artık bilindiğini ve bunun kanser immünoterapilerini ve kombinasyon tedavilerini yeni şekillerde düşünmek için kendilerine yardım edebileceğini söylüyorlar. 

Obezitenin, aralarında kalın bağırsak, meme, melanom ve akciğer kanserleri de bulunan farklı kanser türlerine sahip fare modelleri üzerindeki etkilerinin araştırıldığı çalışmada, araştırmacılar farelere normal ve yüksek yağ içerikli diyetler uyguladılar. Ardından, yüksek yağ içerikli beslenen gruptaki farelerde vücut ağırlığında artış ve obeziteyle ilişkili diğer değişimler meydana geldikten sonra, araştırmacılar çalışmalarını tümörlerin içindeki ve çevresindeki farklı hücre türlerini ve molekülleri inceleyerek gerçekleştirdiler.

Orijinal makale: ScienceDaily

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here