Kurşun Kalemle Yapılan Çizimler Elektrot Olarak Kullanılabiliyor

0
665

Kurşun kalemle bir kağıt üzerine yapılan çizimler, aralarında kalp atım hızı, deri ısısı ve terdeki bileşenlerin de bulunduğu çeşitli fizyolojik işaretleri tespit etmek için sensörler olarak kullanılabiliyor. 

Missouri Üniversitesi’nden Zheng Yan ve meslektaşları, kağıt üzerindeki kurşun kalem çizimlerinden yapılan ve deriye uygulandığında vücudun elektrik sinyallerini algılayabilen elektrotlar geliştirdiler. Araştırmacılar bunun bakır veya silisyum gibi materyalleri gerektiren ve üretimi daha maliyetli olan deri üzerine uygulanan diğer elektrotlar için daha ucuz bir alternatif olabileceğine inanıyorlar. 

Ekip bu elektrotları sıradan kağıtların üzerine geometrik eskizler çizerek geliştirdi. Ardından bunun insan derisine yapışmasına yardımcı olmak için kağıda bir yapışkan püskürttüler ve bu kurşun kalem ve kağıttan oluşan elektrotları iletken bir kablo kullanarak harici bir veri kayıt aracına bağladılar. 

Bir kurşun kalemin kağıt üzerinde meydana getirdiği grafitten çizgiler iletken olma özelliğine sahip ve bunlar insan derisinin yüzeyinde var olan ve alttaki organlardan gelen elektrik sinyallerini iletebiliyorlar. Örneğin, elektrokardiyografi (EKG) deriye bağlanan elektrotları kullanarak kalbin elektriksel aktivitesini kaydediyor. 

Sonuçların Kalitesi Geleneksel Yöntemlerinkiyle Kıyas Edilebilir Nitelikte

Araştırmacılar geliştirdikleri elektrotlarını EKG sinyallerini, kalp atım hızını ve solunum hızını kaydetmek için başarılı bir şekilde kullandılar. Elde ettikleri sonuçların kalitesinin geleneksel yöntemlerinkilerle kıyas edilebilir nitelikte olduğunu söyleyen araştırmacılar, bu elektrotlarla aynı zamanda deri ısısını da tespit edebildiklerini belirtiyorlar.  

Yan, elektrotların tasarımlarının kıvrımlı şekillerde olmasının nedeninin, gerilseler ya da bükülseler bile elektriksel özelliklerini korumaya devam etmeleri olduğunu söylüyor. 

Belirli kimyasallarla işlem gördüklerinde, elektrotlar aynı zamanda terdeki pH seviyelerini ve ürik asit ve glikoz gibi bileşenleri tespit etmek için de kullanılabiliyor. 

Buna ek olarak, araştırmacılar farklı bir tasarımla havadaki nemden elektrik enerjisi de toplayabildiler ve iki saati aşkın bir süre boyunca 480 milivolta kadar varan bir voltajı devam ettirebildiler.

Araştırmacılar şimdi, bu elektrotları kablosuz kullanıma olanak tanıyacak şekilde geliştirmeyi planlıyorlar. 

Orijinal makale: NewScientist

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here