Yeni Geliştirilen Beyin Dalgası Okuyucusu Atların Nasıl Hissettiğini Anlatabilir

0
209

Bilim insanları şimdi canlı hayvanların duygularını tespit edebildiklerini ve bunları direkt olarak atın kafasından elde ettiklerini söylüyorlar. Araştırmacılar atlardaki beyin dalgalarını algılayan yeni bir mobil baş bandı geliştirdiler ve bu neticede başka hayvan türlerinde de kullanılabilir. 

Rennes Üniversitesi’nden etolog Martine Hausberger, stresli atların yiyecek kutusu üzerindeki sürgülü kapıyı açmayı öğrenmekte daha çok zorluk çekip çekmediğini araştırırken aklına bu fikir geldi. Hausberger özellikle de sıkışık ve dar yerlerde yaşayan atların bazılarının derslere daha az dikkat verdiğini fark etti. Atlar bunalımda mıydı?

Teorik olarak, bir elektroensefalogram (EEG) bu tür bir ruh halini algılayabiliyor. Ama EEG kayıtları elektrotların kafaya belirli pozisyonlarda yerleştirilmesini ve bunların kablolarının bir kayıt makinasına bağlanmasını gerektiriyor. Sonuç olarak, hayvanlar ölçümler sırasında ya zapt ediliyor ya da yatıştırıcı veriliyor. Ve ölçümlerin doğru olması için, bilim insanlarının hayvanın kafasını tıraş etmesi veya elektrotları cerrahi olarak kafa derisinin altına yerleştirmesi gerekiyor. Bugüne dek, hareket halindeki hayvanların beyin dalgalarını kaydetmenin bir yolu bulunmamıştı. 

18 Atın EEG Kaydı Alındı

Hausberger Rennes Üniversitesi’ndeki nörofizik uzmanı meslektaşı Hugo Cousillas’tan yardım istedi ve Cousillas sonraki 6 yılı atlar için bir cihaz geliştirerek geçirdi. İnsanlar için olan ve düzinelerce veya hatta yüzlerce elektrotu bulunabilen EEG’lerin aksine, atlar için olan bu baş bandının sadece dört elektrotu var ve bunlar bu hayvanların beyinlerinin iki yarım küresinden de gelen dalgaları algılamak için çok bile. Cihaz okuduğu bilgileri 18 metreye varan bir mesafeye kadar iletiyor ve hayvanın tüyleri de zarar görmüyor. 

Ardından Cousillas ve Hausberger, 18 atın EEG kaydını almak için Rennes Üniversitesi’nden etolog Mathilde Stomp’la birlikte çalıştılar. Bu hayvanların yarısı klasik, kapalı bir ahırdaki bireysel bölmelerde yaşıyordu, diğer yarısıysa açık otlaklarda sürülerle birlikte geziyordu.

İki grubun EEG profilleri birbirlerinden çok farklı çıktı. Ahırlardaki atların beyinlerinin sağ yarım küresi, açık alanlardaki hayvanlarınkinden ortalamada 2,5 kat daha fazla “gama” dalgası ortaya koydu. Bu dalgalar, insanlarda genellikle anksiyete, dikkat dağınıklığı ya da depresyonun işareti. 

Applied Animal Behaviour Science’da yayınlanan çalışmaya göre, zamanlarının çoğunu açık havada geçiren atların beyinlerinin sol yarım küresiyse, ortalamada iki kat fazla “teta” dalgası ortaya koydu. Bu dalgalar da, genellikle sakin ve dikkatli bir zihni işaret ediyor. 

San Diego Hayvanat Bahçesi’nden Greg Vicino, bu yeni yaklaşımın esaret altında tutulan hayvanların ruh sağlığını ölçmenin harika bir yolu olduğunu söylüyor. Vicino’nun ekibi yüzlerce hayvanın davranışını ve ruh halini takip etmek için onların her birini saatler boyunca izliyor ve bu baş bandı onlar için gelecek vaat eden bir alternatif olabilir.

Orijinal makale: ScienceMag

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here