Milyarder olmak isteyen var mı? Gezegenimiz için iyi bir haber: Çoğu kişi istemiyor. 

0
1213

Yeni bir araştırmanın yazarlarına göre, herkesin ‘sınırsız arzular’ tarafından motive edildiği, tüketimci bir koşu bandına mahkûm olduğu ve mümkün olduğu kadar çok servet biriktirmeye çalıştığı kurucu bir ekonomik ilke pek de geçerli değil. 

İnsanların sınırsız istekleri olduğuna dair uzun süredir devam eden ekonomik inanç, ekonomik düşünceye ve hükümet politikalarına nüfuz etmiş ve reklamcılık ve tüketimcilik dâhil olmak üzere modern toplumun çoğunu şekillendirmiştir.

Ancak bu ilkeye olan inancın gezegenin sağlığı için de korkunç sonuçları oldu. Bireysel serveti sürekli olarak artırmaya çalışmak ve bitmeyen ekonomik büyümeyi sürdürmek, ağır bir bedelle birlikte geldi. Zenginlik arttıkça, kaynak kullanımı ve kirlilik de arttı.

Şimdiye kadar, araştırmacılar ekonomik büyümeyi zarar veren ekonomik ilkelerden ayırmanın uygun yollarını bulmak için mücadele ettiler. Şimdi ise Bath, Bath Spa ve Exeter üniversitelerindeki psikologlar tarafından yürütülen yeni bir araştırma, gezegen için önemli etkileri olan sınırsız isteklerin insan doğası olduğu fikrine meydan okuyor.

Altı kıtaya yayılan, 33 ülkeden yaklaşık 8000 kişi arasında gerçekleştirilen, insanların ‘mutlak ideal yaşamlarını’ elde etmek için ne kadar para istediklerini araştırdılar. Ülkelerin %86’sında çoğu insan bunu 10 milyon ABD Doları veya daha azıyla ve bazı ülkelerde 1 milyon ABD dolarından daha azıyla başarabileceklerini düşündü.

Bu rakamlar kulağa çok fazla gelse de, bir kişinin tüm yaşamı boyunca ideal servetini temsil eden bu rakamlar nispeten iyi haber demek. Başka bir deyişle, dünyanın en zengin bekâr insanının 200 milyar doları aşan serveti, iki yüz binden fazla insanın ‘mutlak ideal yaşamlarını’ gerçekleştirmesi için yeterlidir.

Araştırmacılar, Suudi Arabistan, Uganda, Tunus, Nikaragua ve Vietnam gibi kültürler arası psikolojide nadiren kullanılan ülkeler de dâhil olmak üzere, yerleşik tüm kıtalardaki ülkelerdeki bireylerden ideal servet hakkında yanıtlar topladı. Her ülkede sınırsız istekleri olan insanlar ortaya çıktı, ancak bunlar her zaman azınlıkta kaldı.

Sınırsız istekleri olanların, başarıya, güce ve bağımsızlığa daha fazla değer veren daha gençler olduğunu ve şehirliler arasında olduğunu buldular. Sınırsız istekler, eşitsizliğin daha fazla kabul edildiği ülkelerde ve daha kolektivist olan ülkelerde de daha yaygındı: bireysel sorumluluklar ve sonuçlardan daha çok, grup odaklıydı.

Örneğin, daha kolektivist ve eşitsizlik karşısında kabullenici olan Endonezya, sınırsız istekleri olan en fazla insana sahipken, daha bireyci ve eşitlikle ilgilenen Birleşik Krallık’ta daha böyle uç istekler daha az görüldü. Bununla birlikte, yüksek kültürel kolektivizme ve eşitsizliğin kabulüne rağmen, az sayıda insanın sınırsız istekleri olduğu Çin gibi anormallikler vardı.

Bath Üniversitesi (Birleşik Krallık) Psikoloji Bölümü’nden baş araştırmacı Dr. Paul Bain şunları söyledi: “Sınırsız istek ideolojisi, insan doğası olarak tasvir edildiğinde, insanların gerçekte istediklerinden daha fazlasını satın almaları yönünde bir sosyal baskı yaratabilir.”

“Çoğu insanın ideal yaşamlarının aslında oldukça makul olduğunu keşfetmek, insanların kendilerini gerçekten mutlu eden şeylerle daha uyumlu şekillerde davranmalarını ve gezegeni korumaya yardımcı olacak daha güçlü politikaları desteklemelerini sosyal olarak kolaylaştırabilir.”

Eş-yazar, Exeter Üniversitesi’nden ve ayrıca Bath Spa Üniversitesi’nden (İngiltere) Dr. Renata Bongiorno şunları ekledi: “Bulgular, çoğunluğun görüşünün, aşırı miktarda servet birikimine izin veren politikalara mutlaka yansıtılmaması gerektiğinin açık bir hatırlatıcısıdır.”

“Çoğu insan sınırlı bir servet için çabalıyorsa, sürdürülebilirlik girişimlerini finanse etmek için bir servet vergisi gibi insanların daha sınırlı isteklerini destekleyen politikalar, zannedilenden daha popüler olabilir.”

Dergi Referansı:

1. Paul G. Bain, Renata Bongiorno. 33 ülkeden gelen kanıtlar, sınırsız istek varsayımına meydan okuyor. Doğa Sürdürülebilirliği, 2022; DOI: 10.1038/s41893-022-00902-y

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here