Yaygın Olarak İncelenen Bir Bitkide Yeni Bir Organ Keşfedildi

0
387

On yıllardır incelenen ve mikroskop altına alınan yaygın bir laboratuvar bitkisinin sırlarının olması pek mümkün görünmeyebilir. Ama bilim insanları, üzerinde geniş çaplı olarak incelemeler yapılan Arabidopsis thaliana bitkisinde, bitkinin gövdesinden dirsek şeklinde çıkan ve “cantil” adını verdikleri yeni bir organ tespit ettiler. Development’ta yayınlanan çalışmaya göre, bu yapı sadece bazı A. thaliana bitkilerinde bulunuyor ve sadece belirli şartlar altında ortaya çıkıyor.  

Moleküler biyolog Timothy Gookin, bazı A. thaliana bitkilerinde gövdeden çıkan tuhaf saplar olduğunu fark ettiğinde, önce kontaminasyondan veya bir mutasyondan şüphelendi. Bu nadir görülen sapların yeni bir tür bitki parçası olduğunu ve onların oluşumunu neyin tetiklediğini açıklamaksa, Penn State’te 12 yıl süren deneylerin yapılmasını gerektirdi. Deneylere göre, bu yapının ortaya çıkmasını geç çiçek açma tetikliyor. 

Bitkilerin Bu Organları Nasıl Kullandığı Bilinmiyor

Diğer birçok bitkide de olduğu gibi, kısa günler A. thaliana bitkisini kaynakları toplamaya teşvik ediyor ve uzun günler de ona çiçekler üretmesini söylüyor. Araştırmacıların bulgularına göre, “cantil” adı verilen bu yapılar stoklamadan çiçek açma sürecine geçiş ertelendiğinde; bitki çiçek açma sinyalini beklerken büyümeyi sürdürdüğünde oluşuyor. 

Gookin bilim insanlarının uzun büyüme günlerini ve hızlı çiçek açma şartlarını kullanmayı tercih etmelerinin, bu yapıların dünya genelindeki yüzlerce laboratuvarda gizli kalmasına yardımcı olduğunu söylüyor. 

Her ne kadar, bazı en sevilen ve hızlı büyüyen A. thaliana bitkisi türleri bu yapıları üretmek için gereken genetik beceriyi kaybetmiş olsalar da, bu organlar yabani hayatta gelişebiliyor. Bitkilerin bu organları nasıl kullandığıysa bilinmiyor.

Şu ana kadar, bu yapıların sadece A. thaliana bitkisinde meydana geldiği biliniyor.

Orijinal makale: Science News 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here