Alkolün Azı Bile Kalbe İyi Gelmiyor

0
755

Alkolü az miktarda tüketmek bile, potansiyel olarak ölüme neden olabilen atriyal fibrilasyon hastalığına katkı sağlayabiliyor.

Yeni yılda alkol kullanmamaya karar vermek, yaygın olarak görülen ve riskli bir tür kalp sorunu olan bu hastalığa sahip insanlar için hayat kurtarıcı nitelikte olabilir.


Bilim insanları alkol tüketiminin kalbin düzensiz ve hızlı atmasına yol açan ve inmenin önde gelen nedenlerinden biri olan atriyal fibrilasyon isimli hastalıkla ilişkili olduğunu biliyorlar.


140 Katılımcıyla Çalışma Yapıldı


Avustralya, Melbourne’da bulunan Alfred Hastanesi’nden Peter Kistler ve meslektaşları, alkolden uzak durmanın bu hastalık üzerinde nasıl bir etki yaptığını araştırmak için, düzenli olarak haftada 10 kadehten fazla alkol tüketen
ve ara sıra atriyal fibrilasyon belirtileri yaşayan 140 kişi üzerinde bir çalışma yaptılar. Ekip katılımcıların yarısından alkol kullanımını bırakmasını istedi.

6 ay sonra, alkol kullanmayı bırakmayan insanların yüzde 73’ünde atriyal fibrilasyon belirtilerinin tekrarladığı ancak alkolü kesen insanlarda bu oranın sadece yüzde 53’te kaldığı görüldü. Atriyal fibrilasyon belirtilerinin tekrarlanma riskinin haftada bir ila dokuz kadeh alkol tüketen insanlarda alkolü bırakanlara kıyasla daha yüksek olduğu bulundu.

Araştırmacılar bunun hafif ve orta dereceli alkol tüketiminin bile atriyal fibrilasyona katkı sağlayabildiğini gösterdiğini belirtiyorlar.

Orijinal makale: Nature

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here