Mısır’da Altın Dilli Bir Mumya Bulundu

0
817

Mısır’ın İskenderiye şehrinin batısında yer alan Taposiris Magna tapınağında kazı çalışmaları yapan arkeologlar, altından bir dili olan 2,000 yıllık bir mumya buldular. 

Araştırmacılar altın dilli mumyayı, iyi korunmuş durumda olmayan 16 kaya mezarını incelerken keşfettiler. Kaya mezarları Mısır’daki Greko-Romen dönem sırasında popüler olan bir defin şekli. 

Mısır Turizm Ve Eski Eserler Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, altın folyodan yapılmış olan dil şeklindeki bu parça, muhtemelen ölünün ağzına onun öbür dünyada konuşabilmesini sağlamak için yerleştirildi. Bu kişinin yeraltı dünyası tanrısı Osiris’le karşılaşması durumunda, onunla iletişim kurmak için bir yola ihtiyaç duyacak olduğu düşünülüyor. 

Arkeologlar Dilin Neden Altından Olduğundan Emin Değiller

Arkeologlardan oluşan ekip, mumyanın hayattayken bir konuşma güçlüğü yaşayıp yaşamadığından ve bu yapay dilin neden altından olduğundan emin değil. 

Santo Domingo Üniversitesi’nden baş arkeolog Kathleen Martinez, bölgede bulunan en dikkate değer mumyalardan ikisinin altın yaldızlı kartonajla sarılı olduğunu ve mumyalardan birinde Osiris’i tasvir eden altın süslemeler bulunduğunu söylüyor. 

Kazıda öne çıkan diğer keşifler arasında, bir kadına ait olan neredeyse tüm vücudu kaplayan bir cenaze maskesi, bölgede defnedilen insanları tasvir eden heykeller ve sekiz mermer maske de bulunuyor. 

Yapılan açıklamaya göre, bu heykeller iyi korunmuş durumdalar ve arkeologlar bu insanların saç modellerini, baş süslerini ve yüz özelliklerini ayırt edebildiler. 

Uzmanlar bölgede araştırmalar yapmaya devam edecekler.

Orijinal makale: SmithsonianMag

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here