Bilim İnsanları Farelerde İşitme Kaybını Tersine Çevirdi

0
64

King’s College London Psikiyatri, Psikoloji ve Nörobilim Enstitüsü’nün (IoPPN) yeni araştırması farelerde işitme kaybını başarıyla tersine çevirdi.

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan araştırmada, Spns2 geni kusurlu olan farelerde sağırlığı düzeltmek için genetik bir yaklaşım kullanıldı ve farelerin düşük ve orta frekans aralıklarındaki işitme yetenekleri geri kazandırıldı. Araştırmacılar, bu kavram kanıtlama çalışmasının, gen aktivitesinin azalmasından kaynaklanan işitme bozukluğunun geri döndürülebilir olabileceğini gösterdiğini söylüyor.

70’li yaşlardaki yetişkinlerin yarısından fazlası önemli ölçüde işitme kaybı yaşamaktadır. İşitme bozukluğu, depresyon ve bilişsel gerileme yaşama olasılığının artmasının yanı sıra demansın da önemli bir belirleyicisidir. İşitme cihazları ve koklear implantlar faydalı olsalar da normal işitme işlevini geri getirmezler ve kulaktaki hastalık ilerlemesini de durdurmazlar. İşitme kaybını yavaşlatan veya tersine çeviren tıbbi yaklaşımlara yönelik karşılanmamış önemli bir ihtiyaç vardır.

Bu çalışmadaki araştırmacılar, inaktif Spns2 genine sahip fareler yetiştirdi. Daha sonra farelere farklı yaşlarda belirli bir enzim verilerek geni aktive etmeleri sağlandı ve ardından işitme duyuları gelişti. Spns2’ye genç yaşta başlandığında bunun en etkili olduğu görüldü; araştırmacılar müdahaleyi sağlamak için bekledikçe gen aktivasyonunun olumlu etkileri daha az güçlü hale geldi.

King’s IoPPN’de Duyusal İşlev Profesörü ve çalışmanın kıdemli yazarı Profesör Karen Steel şunları söyledi: “İlerleyici işitme kaybı gibi dejeneratif hastalıkların genellikle geri döndürülemez olduğuna inanılır, ancak biz en az bir tür iç kulak işlev bozukluğunun tersine çevrilebileceğini gösterdik. Bu geri dönüşü farelerde kavram kanıtı olarak göstermek için genetik bir yöntem kullandık, ancak olumlu sonuçlar, benzer türde işitme kaybı olan insanlarda işitmeyi yeniden etkinleştirmek için gen tedavisi veya ilaçlar gibi yöntemlere yönelik araştırmaları teşvik etmelidir.”

King’s IoPPN’den çalışmanın ilk yazarı Dr. Elisa Martelletti ise şunları söyledi: “Bir zamanlar sağır olan farelerin tedaviden sonra seslere tepki verdiğini görmek gerçekten heyecan vericiydi. Bu, kusurlu genlerin neden olduğu işitme kaybını tersine çevirmenin somut potansiyelini gösteren çok önemli bir andı. Bu çığır açan kavram kanıtlama çalışması, gelecekteki araştırmalar için yeni olasılıkların kilidini açıyor ve işitme kaybına yönelik tedavilerin geliştirilmesi için umut veriyor.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here