Karıncaların İletişim Sistemi

0
295

Karınca beyinlerinde bulunan iletişim merkezi insanlara benziyor. Aslında karıncaların beyinlerinde insanlara benzeyen benzersiz bir iletişim merkezi bulunur. Bu sinir merkezi, diğer karıncalardan gelen alarm feromonlarını veya “tehlike sinyallerini” çözer.

İlginç bir şekilde, karınca beyninin bu kısmının, daha önce tek bir feromona tepki vermek için birden fazla beyin parçasına güvendiğine inanılan bal arıları gibi diğer böceklere göre daha uzmanlaşmış olabileceği görülüyor.

Aynı zamanda Rockefeller Üniversitesi’nden ilgili yazar Daniel Kronauer, bunu “karıncanın beynindeki, paniğe neden olan tüm alarm feromonlarının beslendiği duyusal bir merkez” olarak tanımlıyor.

Araştırmacılar, GCaMP adı verilen tasarlanmış bir proteini kullanarak, tehlike sinyallerine maruz kalan klonal akıncı karıncaların beyin aktivitesini taradılar. Bu protein kalsiyum iyonlarına bağlanarak beyin aktivitesini aydınlatır. Ortaya çıkan floresan kimyasal bileşik, bu görev için özel olarak uyarlanmış yüksek çözünürlüklü mikroskoplarda görülebilir.

Taramalar sırasında tehlike sinyallerinin karıncaların beyninin sadece küçük bir bölümünde aktiviteyi tetiklediği görüldü. Buna rağmen karıncalar ani ve karmaşık tepkiler gösterdiler; önde gelen araştırmacılar bu tepkileri “panik tepkisi” olarak adlandırdılar. Bu tür davranışlar arasında kaçmak, yuvayı boşaltmak ve yavrularını daha güvenli yerlere taşımak yer alıyordu.

Karıncalar feromonlar, ses ve dokunma yoluyla iletişim kurarlar. Feromonları, diğer karıncaların takip edebileceği, genellikle yiyecek kaynaklarına doğru iz bırakmak ve tehlikeye işaret etmek veya koloniyi çeşitli durumlara karşı uyarmak için kullanırlar. Bazı türler iletişim kurmak için sesleri veya fiziksel hareketleri de kullanır.

Karıncalar çevrede çok önemli bir rol oynamaktadır. Toprağın havalandırılmasına ve organik maddenin ayrışmasına yardımcı olurlar, tozlaşmaya katkıda bulunurlar ve özel karınca iletişim sistemlerini kullanarak diğer böcek popülasyonlarını etkileyebilirler.

Karıncalar, karmaşıklıkları nedeniyle bazen insanlarla karşılaştırılan organize toplumlar oluşturdukları yapılandırılmış koloni yaşamlarıyla dikkat çekiyor.

Kaynak: https://www.earth.com/news/ants-have-a-communications-system-that-closely-resembles-mental-telepathy/

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here