Bir Araştırmaya Göre Mekanik Araç Gereçler Kullanmak Dil Becerilerimizi Geliştiriyor

0
270

Dil, uzun zamandır belirli beyin ağlarını harekete geçiren çok karmaşık bir beceri olarak görülüyordu. Ancak, son yıllarda bilim adamları bu fikri tekrar gözden geçirdiler.

Araştırmalar, kelime anlamlarının işlenmesi gibi belirli dilsel işlevleri kontrol eden beyin bölgelerinin de ince motor becerilerin kontrolünde yer aldığını gösteriyor. Bununla birlikte, beyin görüntüleme, dil ve araç kullanımı arasındaki bu tür bağlantılara dair bir kanıt bulunmuyordu. Paleo-nörobiyoloji de araç gereç kullanımının yaygınlaştığı teknolojik patlama dönemlerinde, atalarımızda dil ile ilişkili beyin bölgelerinin arttığını göstermiştir.

Bu verileri değerlendirirken, araştırma ekipleri merak etmekten kendilerini alamadılar: Ya karmaşık hareketleri içeren belirli araçların kullanımı, sözdizimi gibi karmaşık dilsel işlevlerde harekete geçirilenlerle aynı beyin kaynaklarına dayanıyorsa?

Bu verileri değerlendirirken, araştırma ekipleri şunu merak ediyordu: Ya karmaşık hareketleri içeren belirli araçların kullanımı, sözdizimi gibi karmaşık dilsel işlevlerde aktive olan, aynı beyin kaynaklarına dayanıyorsa?

Sözdizimi Alıştırmaları ve Maşa Kullanımı

2019’da Inserm araştırmacısı Claudio Brozzoli, CNRS araştırmacısı Alice C. Roy ve ekibi ile birlikte, özellikle araç gereç kullanımında yetkin olan kişilerin, İsveç sözdiziminin inceliklerini ele almada da genel olarak daha iyi olduğunu gösterdi.

İlk kez, alet kullanımı ve sözdizimi egzersizlerinin, “bazal ganglionlar” adı verilen, aynı uzaysal dağılıma sahip ortak bölgelerde beyin aktivasyonları ürettiğini keşfettiler.

Bilişsel Eğitim

Bu iki beceri türünün aynı beyin kaynaklarını kullandığını göz önüne alırsak, birini geliştirmek için ötekine çalışmak mümkün müdür? Mekanik maşa ile motor eğitimi, karmaşık ifadelerin anlaşılmasını geliştirir mi? Bilim insanları, çalışmalarının ikinci bölümünde bu konulara baktılar ve durumun gerçekten böyle olduğunu gösterdiler.

Bu sefer katılımcılardan pense ile 30 dakikalık motor antrenmanı öncesi ve sonrasında sözdizimsel bir görev yapmaları istendi. Bununla, araştırmacılar, araçla yapılan motor eğitiminin, sözdizimsel anlama alıştırmalarında performansın artmasına yol açtığını gösterdi.

Ek olarak, bulgular bunun tersinin de doğru olduğunu göstermektedir: karmaşık yapıya sahip cümleleri anlamaya yönelik alıştırmalarla dil melekelerinin eğitimi, araç kullanmadaki ince motor performansını geliştirir.

Motor Eğitimi ve Sözdizimi Egzersizleri

Bu deneyler, motor eğitimden sonra katılımcıların daha zor olduğu düşünülen cümlelerde daha iyi olduğunu gösteriyor. Aynı dilsel görevi yapan, ancak motor antrenmanından hiç alet kullanmayan kontrol grupları böyle bir gelişme göstermedi.

Orijinal makale: Science Daily

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here