Bilim İnsanları İlk Kez Havadan Hayvan DNA’sı Topladılar

0
331

Bilim insanları ilk kez, havadan çevresel DNA (eDNA) toplamayı başardılar. Hala erken aşamalarında olan bu uygulama, adli tıp, antropoloji ve hatta tıp alanlarında bir devrim yaratabilir. 

Tüysüz köstebek farelerine ev sahipliği yapmış bir odadan hava örnekleri alan bilim insanları, bu örneklerde köstebek faresi DNA’larının başarılı bir şekilde tespit edilebildiğini gösterdiler. PeerJ’de yayınlanan çalışmada, bilim insanları ayrıca topladıkları hava örneklerinde insan DNA’sı da buldular. 

Araştırmacılar ilk başta bunun kontaminasyonla olmuş olabileceğini tahmin ettiler. Ama yapılan ileri araştırmalar neticesinde, insana ait genetik materyallerin orijinal kaynağından uzaklaştığı ve havaya yayıldığı sonucuna vardılar. 

Queen Mary Londra Üniversitesi’nde görev yapan ve çalışmanın başyazarı olan Dr. Elizabeth Clare, “eDNA’nın kullanımı, başta biyolojik çevreleri izlemenin etkili ve invazif olmayan yollarını arayan çevrebilimciler veya çevreciler olmak üzere, bilim camiasında giderek daha çok ilgi gören bir konu halini aldı. Biz burada, hayvan eDNA’sının havadan toplanabildiğinin ilk yayınlanmış kanıtını sunuyoruz ve mağara ve çukurlar gibi ulaşılması zor çevrelerdeki hayvan topluluklarını incelemek için ileri olanaklar sağlıyoruz,” diyor. 

Bu Yöntem Araştırmacıların Covid-19 Gibi Hava Yoluyla Bulaşan Hastalıkları Daha İyi Bir Şekilde Anlayabilmelerine Yardımcı Olabilir

Araştırmacılar şimdi, bu teknolojinin bazı potansiyel uygulamalarını hayata geçirmek için sektördeki ortaklarla birlikte çalışıyorlar. Clare işe bu yöntemin ekolojik değerlendirmeler için kullanılıp kullanılamayacağını görmek için başladıklarını ama şimdi olayın bundan daha fazlasına dönüştüğünü söylüyor. 

Bu yöntemin araştırmacıların covid-19 gibi hava yoluyla bulaşan hastalıkları daha iyi bir şekilde anlayabilmelerine yardımcı olabileceğini belirten Clare, “Şu anda sosyal mesafe kuralları virüs parçacıklarının ne kadar uzağa gidebildiği konusundaki fizik ve tahminlere dayanıyor. Ama bu yöntemle biz gerçekten de havadan örnekler alabilir ve bu tür kuralları desteklemek için gerçek dünya kanıtları toplayabiliriz,” diyor.

Orijinal makale: Interesting Engineering

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here