James Webb Uzay Teleskobu sonunda yörüngeye giriyor

0
570

Sayısız gecikmenin ardından, şimdiye kadar yapılmış en büyük uzay teleskobu Noel Günü’nde uzaya fırlatıldı ve görevine 2022’nin ortalarında başlayacak.

James Webb Uzay Teleskobu (JWST) nihayet fırlatıldı. Uzun bir gecikme dizisi ve bütçe aşımlarından sonra, şimdiye kadarki en büyük uzay teleskobu, kozmosun en zorlu gizemlerinden bazılarını çözmek için yola çıktı.

Devasa teleskop, fırlattığı roketin içine sığacak şekilde dikkatlice katlandı ve uzaydaki ilk haftasında yavaşça açılacak. 18 altın kaplama berilyum altıgenden oluşan devasa aynası, teleskopu serin tutmak için güneşten, Dünya’dan ve aynadan gelen ışığı engellemek için bir kalkan görevi gören Kapton adlı özel bir polimer filmin beş jilet inceliğindeki, alüminyum kaplı katmanıyla birlikte açılacak.

Teleskop tamamen konuşlandırıldığında, JWST’nin operatörleri çeşitli elektronik ve bilimsel araçları çalıştıracak ve test edecek. Ocak ayının sonunda, JWST, operatörlerin cihazlarını beş ay kadar daha kalibre etmeye devam edeceği L2’ye ulaşacak ve sonrasında – her şey yolunda giderse – görevine başlayacak.

Bu görevin astronomideki en acil soruların çoğuna cevap arayacak dört ana ayağı var. Bu hedeflere ulaşmak için, Hubble uzay teleskobunun repertuarına dahil ettiği görünür ve ultraviyole ışıktan kaçınarak kızılötesi frekanslarda gözlem yapacak. Devasa aynası, Hubble’ın görebildiğinden 10 ila 100 kat daha soluk ve ayrıntılı olarak 10 kat daha hassas nesneleri görmesini sağlayacak.

Bu ayna, görevin dört sütunundan ilkini gerçekleştirmek için ilk yıldızların ve galaksilerin büyük patlamadan yüz milyonlarca yıl sonra nasıl oluştuğunu anlamak amacıyla 13,6 milyar ışık yılı kadar uzaktaki yıldızlara ve galaksilere bir göz atmasını sağlayacak. Çalışmanın ikinci ayağı, erken evrenin kozmik kaosundan, bugün gördüğümüz nispeten sakin galaksilere kadar galaksilerin zaman içindeki oluşumunu ve evrimini incelemek olacak.

Bu sadece evrenin tarihini anlamak için değil, aynı zamanda büyük ölçekli yapısını belirlemek için de önemli. Gökbilimciler, uzak galaksilerin karanlık madde içeriğini ve hareketini araştırmak için JWST’yi kullanabilecekler; bu, evrenin ne kadar hızlı genişlediği ve nihai kaderinin ne olabileceği sorusunun çözülmesine yardımcı olabilir.

JWST görevinin üçüncü ayağı, yıldızların ve etraflarındaki gezegen sistemlerinin nasıl oluştuğunu anlamak ve güneş sistemimizi evrendeki sayısız diğer sistemle karşılaştırmamıza olanak sağlaması olacak. Son olarak, JWST, atmosferlerini incelemek ve potansiyel uzaylı yaşam belirtileri aramak için uzak yıldızların yörüngesinde dönen ötegezegenlere işaret edecek. Operasyonların ilk yılı için gözlem süresi zaten tahsis edildi ve her şey yolunda giderse, uzay aracının yakıt rezervleri, ilk yıldızlardan bugüne kadar kozmosu en az 5.5 yıl araştırmak için yeterli olacaktır.

Kaynak: New Scientist

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here