Köpekler Sayısal İşlemler İçin İnsanların Kullandığına Benzer Bir Beyin Bölgesini Kullanıyor

0
280

Emory Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya göre, köpekler temel sayısal miktarları işlemek için insanların kullandığına benzer bir beyin bölgesini kullanıyor.

Biology Letters’da yayınlanan çalışmanın sonuçları, ortak bir nöral
mekanizmanın memelilerin evrimi boyunca ciddi bir şekilde korunduğunu öne sürüyor.

Çalışmanın yazarlarından Gregory Berns, “Yaptığımız çalışma köpeklerin sadece nesnelerin sayılarını işlemek için insanların kullandığına benzer bir beyin bölgesini kullanmakla kalmadığını, aynı zamanda bunu yapmak için eğitilmeye de gereksinimleri olmadığını gösteriyor,” diyor.

Araştırmacılardan Stella Lourenco ise, insanlardaki ve diğer canlı türlerindeki nöral mekanizmaları anlamanın bizi zaman içinde beyinlerimizin nasıl evrim geçirdiği ve şu anda nasıl işlev gösterdiği konusunda bilgilendirdiğini ve bu bilgilerin bir gün beyin anomalilerinin tedavisi ve yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesi için kullanılabileceğini belirtiyor.


Köpeklerin Parietotemporal Korteksleri Sayı Farklılıklarına Tepki Verdi


Çalışmada bir ekrana yansıtılan ve sayıları değişen noktaları izleyen köpeklerin beyinlerini görüntülemek için fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) yöntemi kullanıldı. Sonuçta, köpeklerin parietotemporal kortekslerinin noktaların sayılarındaki farklılıklara tepki verdiği görüldü.

Yaklaşık sayı sistemi, bir ortamdaki nesnelerin sayısını (yaklaşan avcıların sayısı ya da toplanabilecek yiyeceklerin miktarı gibi) hızlıca hesaplama becerisini destekliyor. Eldeki kanıtlar, insanların bu beceri için öncelikle bebeklikte bile mevcut olan parietal kortekslerinden yararlandığını gösteriyor.


Sayısal bilgiler için olan bu temel duyarlılık sembolik düşünme ya da eğitime bel bağlamıyor. Ancak hayvanlar üzerinde yapılan araştırmaların çoğunda, hayvanlar yoğun bir eğitimden geçiriliyor.


Emory Üniversitesi araştırmacıları da fMRI yöntemini kullanarak köpeklerin sayı algısının altında yatan nöral temelleri daha detaylı olarak incelemek istedi.

Yapılan çalışmada, ilk kez bir fMRI cihazına kendi istekleriyle girmek ve herhangi bir kısıtlama ya da sedasyon kullanımı olmadan görüntüleme boyunca orada hareketsiz kalmak için eğitilen köpekler kullanıldı.

Çalışmada yer alan çeşitli cinslerden 11 köpek daha önce sayısal işlemler
konusunda herhangi bir eğitimden geçirilmedi. fMRI cihazına girdikten sonra, köpekler sayısal değerleri değişkenlik gösteren nokta dizilerini pasif bir şekilde izlediler. Değişkenlik gösteren nokta dizileri arasındaki sayı oranları birbirlerinden daha farklı olduğunda, 11 hayvanın 8’inin parietotemporal korteksinde, sayısal değerler sabit tutulduğunda olandan daha büyük bir etkinleşme gerçekleştiği görüldü.


Berns çalışmada ulaştıkları sonuçların, insanlar ve köpekler arasında sayısal işlemler konusunda ortak bir nöral mekanizma olduğu üzerinde bugüne dek elde edilen en kuvvetli kanıtlardan bazıları olduğunu söylüyor.

Orijinal makale: Science Daily

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here