Yapılan bir çalışmaya göre, bir tek plastik çay poşeti içine konduğu her fincana milyarlarca mikroplastik parçacığı bırakıyor.
Kanadalı araştırmacılardan oluşan bir ekibin bulguları, 95 derece sıcaklıktaki suya konulan plastik bir poşet çayın, bir fincana yaklaşık 11.6 milyar mikroplastik parçacığı bıraktığını gösteriyor.
McGill Üniversitesi’nden Nathalie Tufenkji, “Mikroplastikleri içeren diğer
gıdalarla karşılaştırıldığında bu miktarın çok fazla olduğunu düşünüyoruz.
Nispeten yüksek miktarda mikroplastik içeriğine sahip olan sofra tuzunun bir gramında yaklaşık olarak 0.005 mikrogram plastik bulunuyor. Bir fincan çaydaki plastik miktarıysa 16 mikrogram,” diyor.
Tufenkji ve ekibi, çalışmaları için Montreal’deki kafelerden ve dükkanlardan dört farklı poşet çay aldı, onları keserek açtı, yıkadı, 95 derece ısıdaki suya koyup bekletti ve sonrasında suları elektron mikroskobu ve spektroskopi yöntemiyle analiz etti. Mikroplastiklerin suya sızmasına neden olanın poşetlerin kesilmesi olmadığından emin olmak için kesilmemiş poşet çaylar kullanılarak bir kontrol de sağlandı.
Çalışmada Su Pirelerinden De Faydalanıldı
İçme sularında giderek daha fazla miktarda mikroplastik bulunuyor olsa da, Dünya Sağlık Örgütü bunun insanlar için bir sağlık riski oluşturduğuna dair bir kanıt olmadığını söylüyor. Tufenkji ve ekibi de, plastik poşet çaylardan açığa çıkan parçacıkların potansiyel zehirliliğini test etmek için, poşet çayların konulduğu sulara su pireleri bıraktılar.
Sonuçta, ekip parçacıkların su pirelerini öldürmediğini ama davranışlarında ciddi etkiler meydana gelmesine ve gelişimsel malformasyonların oluşmasına neden olduğunu buldu. Ancak Tufenkji, bunun insanlar üzerindeki olası etkilerini anlamak için daha fazla araştırmanın yapılması gerektiğini söylüyor.
Tufenkji bu süre zarfında insanların plastik poşet çaylardan uzak durmasını öneriyor ve çayın kağıttan üretilen poşet çay ya da yaprak çay olarak satın alınabileceğini belirtiyor.
Orijinal makale: New Scientist