Öfkeli İnsanlar Kendilerini Olduklarından Zeki Sanıyorlar

0
2273

Eğer genellikle aksi ve huysuz olan birini tanıyorsanız, onun muhtemelen sandığı kadar zeki olmadığını bilmek sizi sevindirebilir. Yapılan yeni bir çalışmaya göre, bunun sebebi diğer negatif duyguların aksine, öfkenin zekaları konusunda insanları fazla güvenli yapması. 

Çalışmanın yazarı ve Polonya’daki Varşova Üniversitesi’nde psikolog olarak görev yapan Marcin Zajenkowski, PsyPost’a yaptığı açıklamada, “Öfke; üzüntü, kaygı veya depresyon gibi diğer negatif duygulardan ciddi anlamda farklılık gösteriyor,” dedi.  

Önceki araştırmalar öfkenin farklı bir negatif duygu olduğunu ve genellikle iyimserlik gibi pozitif özelliklerle ilişkilendirildiğini ortaya koymuştu. Ancak öfkenin algılanan zekayı nasıl etkilediği belirsizdi. Zajenkowski ve meslektaşı öfkeli insanların zekalarını abartıyor olabilmelerinin büyük bir olasılık olduğundan şüphelendiler. 

Bilişsel Becerilerini De Abartıyorlar

Bunu test etmek için, Varşova’daki okullara giden 520’yi aşkın üniversite öğrencisini incelediler. Öğrenciler ne kadar kolay ve ne kadar sık öfkelendiklerini ölçmek için anket sorularını cevapladılar. Sonra objektif bir zeka testinden önce, kendi zekalarını değerlendirmek için bir ölçüm yaptılar. 

Çalışma, genel olarak daha fazla öfkelenme eğilimi olan öğrencilerin aynı zamanda bilişsel becerilerini de abarttıklarını buldu. Diğer yandan, daha nevrotik (genellikle öfkeyle ilişkilendirilen bir özellik) olan öğrenciler, zekalarını azımsadılar. Nevrotiklik yersiz bir kaygı durumu ve bunaltıcı bir huzursuzluğu ifade eder. 

Belki de şaşırtıcı olmayan bir şekilde, araştırmacılar insanların ne kadar zeki olduklarını değerlendirmelerindeki anahtar unsurun narsisizm olduğunu buldular. Zajenkowski, PsyPost’a daha aksi kişiliklerin “narsisistik algı bozukluklarını” akla getirdiklerini söyledi. 

Çalışma öfkeli insanların daha narsisistik ve zekalarını abartma eğiliminde olduklarını göstermiş olsa da, öfkenin onların gerçek zeka seviyeleriyle bağlantısız olduğunun altını çizmek de önem taşıyor. Ve her ne kadar araştırmacılar bu iki özellik arasında bir ilişki bulmuş olsalar da, öfke ve abartılan zeka arasında bir sebep sonuç ilişkisi olup olmadığı henüz netleşmiş değil ve bunun için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. 

Bu çalışmanın test etmediği şey, öfkeli olunan anda onun algılanan zekaya nasıl bir etki yaptığı. Bu çalışma öfkeyi bir karakter özelliği olarak değerlendirdi ancak öfke genellikle geçici bir duygudur. 

Bu çalışma 21 Temmuz’da Intelligence’da yayınlandı. 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here