Renkler Dünya Genelinde Benzer Duyguları Uyandırıyor

0
341

Tüm dünyada insanlar renkleri duygularla ilişkilendiriyorlar. Hatta, uluslararası araştırmacılardan oluşan bir ekibin altı kıtadaki 30 ülkede yaşayan 4,598 katılımcıyla yaptığı detaylı bir anketin ulaştığı sonuca göre, dünyanın farklı bölgelerindeki insanlar sıklıkla aynı renkleri aynı duygularla ilişkilendiriyorlar.


Psychological Science’da yer alan çalışmada, bilim insanları katılımcılardan
internet üzerinden bir anket doldurmalarını istediler. Anket 20’ye kadar olan duygunun on iki farklı renge atanmasını içeriyordu. Aynı zamanda,
katılımcılardan renkle duygu arasında yaptıkları bu ilişkilendirmenin şiddetini de belirtmeleri istendi.


Ardından, araştırmacılar veriler için ulusal ortalamaları hesapladılar ve bunları dünya geneli ortalamasıyla karşılaştırdılar. Çalışmanın araştırmacılarından Dr. Daniel Oberfeld-Twistel, bunun dünya çapında önemli bir fikir birliğini ortaya çıkardığını söylüyor.


Örneğin, çalışmaya göre, kırmızı renk dünya çapında hem kuvvetli bir pozitif (sevgi) hem de kuvvetli bir negatif (öfke) duyguyla ilişkilendirilen tek renk. Diğer yandan, global olarak en az duyguyu tetikleyen renkse kahverengi.

Uluslara Özgü Olan Bazı Özellikler De Fark Edildi


Ancak bilim insanları, uluslara özgü olan bazı özellikler de fark ettiler. Mesela beyaz renk, Çin’de diğer ülkelerde olduğundan çok daha fazla bir şekilde üzgünlükle ilişkilendirildi ve aynı şey Yunanistan’da da mor renk için geçerli oldu. Oberfeld-Twistel, bunun sebebinin Çin’de cenazelerde beyaz kıyafetler giyilmesi ve Rum Ortodoks Kilisesi’nde yas zamanlarında koyu mor rengin kullanılması olabileceğini söylüyor.


Kültürlere özgü bu durumlara ek olarak, iklimin de oynadığı bir rol olabilir.
Ekibin yaptığı başka çalışmalardan bir tanesinin bulgularına göre, sarı renk az güneş gören ülkelerde neşe duygusuyla daha yakından ilişkilendiriliyor. Daha çok güneş gören ülkelerdeyse aradaki bu ilişkilendirme daha zayıf.
Dr. Daniel Oberfeld-Twistel şu anda global benzerliklerin ve farklılıkların
nedeninin ne olduğunu tam olarak söylemenin zor olduğunu ve bunlara
sebebiyet verebilecek bir dizi olası etkileyici faktörün bulunduğunu söylüyor.

Oberfeld-Twistel’e göre, bunlar arasında dil, kültür, din, iklim, insani gelişme geçmişi, insani algısal sistem gibi faktörler bulunuyor.

Orijinal makale: Science Daily

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here