Ses farelerde ağrıyı azaltıyor

0
1700

Uluslararası bir bilim insanı ekibi, sesin farelerde ağrıyı körelttiği sinirsel mekanizmaları tanımladı. Ağrıyı tedavi etmek için daha güvenli yöntemlerin geliştirilmesi konusunda bilgi verebilecek bulgular Science dergisinde yayınlandı. Çalışma, Ulusal Diş ve Kraniyofasiyal Araştırma Enstitüsü’ndeki (NIDCR) araştırmacılar tarafından yönetildi.

NIDCR Direktörü Rena D’Souza, D.D.S., Ph.D., “Akut ve kronik ağrıyı yönetmek için daha etkili yöntemlere ihtiyacımız var ve bu, ağrıyı düzenleyen temel nöral süreçlerin daha iyi anlaşılmasıyla başlar” dedi. “Farelerde sesin ağrı azaltıcı etkilerine aracılık eden devreyi ortaya çıkaran bu çalışma, ağrı tedavisi için nihayetinde yeni yaklaşımları bilgilendirebilecek kritik bilgiler ortaya koyuyor.”

1960 yılında insanlarda yapılan araştırmalar, müziğin ve diğer ses türlerinin, diş ve tıbbi cerrahi, doğum ve doğum ve kanserden kaynaklanan ağrılar da dahil olmak üzere akut ve kronik ağrıları hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, beynin bu ağrı azaltmayı veya analjeziyi nasıl ürettiği pek de bilinmiyordu.

NIDCR’de Stadtman görev süresi araştırmacısı olan kıdemli yazar Yuanyuan (Kevin) Liu, “İnsan beyni görüntüleme çalışmaları, beynin belirli alanlarını müzik kaynaklı analjezi ile ilişkilendirdi, ancak bunlar yalnızca dernekler” dedi. “Hayvanlarda, ilgili nöral substratları tanımlamak için devreyi daha tam olarak keşfedebilir ve manipüle edebiliriz.”

Araştırmacılar, yaralı fareleri ilk olarak üç tür sese maruz bıraktılar: hoş bir klasik müzik parçası, aynı parçanın hoş olmayan bir şekilde yeniden düzenlenmesi ve beyaz gürültü. Şaşırtıcı bir şekilde, üç ses türünün tümü, arka plan gürültüsüne (yaklaşık bir fısıltı düzeyine) göre düşük bir yoğunlukta çalındığında, farelerde ağrı duyarlılığını azalttı. Aynı seslerin daha yüksek yoğunluklarının hayvanların ağrı tepkileri üzerinde hiçbir etkisi olmadı.

Liu, “Sesin kategorisinin veya algılanan hoşluğunun değil, sesin yoğunluğunun önemli olmasına gerçekten şaşırdık.” Dedi.

Bu etkinin altında yatan beyin devresini keşfetmek için araştırmacılar, beyin bölgeleri arasındaki bağlantıları izlemek için floresan proteinlerle birleştirilmiş bulaşıcı olmayan virüsler kullandılar. Ses hakkında bilgi alan ve işleyen işitsel korteksten, vücuttan ağrı da dahil olmak üzere duyusal sinyaller için bir aktarma istasyonu görevi gören talamusa giden bir yol belirlediler. Serbest hareket eden farelerde, düşük yoğunluklu beyaz gürültü, talamustaki yolun alıcı ucundaki nöronların aktivitesini azalttı.

Sesin yokluğunda, ışık ve küçük molekül tabanlı tekniklerle ağrı yolunun bastırılması, düşük yoğunluklu gürültünün ağrıyı körelten etkilerini taklit ederken, ağrı yolunu açmak, hayvanların acıya duyarlılığını tekrar yükseltti.

Liu, insanlarda beyin süreçlerinin benzer olup olmadığının veya algılanan uyum veya hoşluk gibi sesin diğer yönlerinin insan ağrısının giderilmesi için önemli olup olmadığının henüz bilinmediğini olduğunu söyledi.

Sonuçlar, bilim insanlarına hayvan bulgularının insanlar için geçerli olup olmadığını belirleme çalışmaları için bir başlangıç ​​noktası verebilir ve nihayetinde ağrı tedavisi için opioidlerden daha güvenli alternatiflerin geliştirilmesi konusunda yol açabilir.

Dergi Referansı:

1. Wenjie Zhou, Chonghuan Ye, Haitao Wang, Yu Mao, Weijia Zhang, An Liu, Chen-Ling Yang, Tianming Li, Lauren Hayashi, Wan Zhao, Lin Chen, Yuanyuan Liu, Wenjuan Tao, Zhi Zhang. Ses, kortikotalamik devreler yoluyla analjezi sağlar. Bilim, 2022; 377 (6602): 198 DOI: 10.1126/science. abn4663

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here