Süper Kahramanlar Çocuklara Zarar mı Veriyor?

0
1120

Süper kahramanları içeren film türleri şu anda hiç olmadığı kadar popüler. Ama bu filmlerin sunabildiği bazı pozitif ana fikirler olsa da, yapılan yeni bir araştırmaya göre çocukların idolleştirdikleri süper kahramanlar, şiddet konusunda onlara ciddi anlamda olumsuz mesajlar veriyor. Amerikan Pediatri Akademisi’nin 2018 Ulusal Konferansı’nda sunumu yapılan bu araştırma, bu filmlerdeki “iyi adamların” kötü karakterlerden daha fazla şiddet içerikli davranışta bulunduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmacılar 2015 ve 2016 yılında vizyona giren 10 süper kahraman filmini incelediler. Filmlerdeki ana karakterler, kahraman (iyi adam) ya da düşman (kötü adam) olarak iki gruba ayrıldı. Ve filmlerde göz önüne serilen belirli davranışlar ile şiddet türleri analiz edildi.

Yapılan hesaplamalarda, düşman rolündeki karakter bir saat içinde 18 şiddet içerikli davranış sergilerken, kahraman rolündeki karakterin bir saatte ortalama 23 şiddet içerikli davranışta bulunduğu ortaya çıkarıldı. Ayrıca, filmlerdeki erkek karakterlerin şiddet eylemlerinin, saatte 7 şiddet eyleminde bulunan kadın karakterlerden yaklaşık beş kat fazla olduğu da (ortalama olarak bir saat içinde 34 kez) gösterildi. Her iki karakterin de şiddet eylemlerinin arasında, kavga, ölümcül silah kullanımı, mülke zarar vermek, cinayet, zorbalık, korkutma ve işkence olduğu belirlendi.

Aileler Bu Filmleri Çocuklarıyla Beraber Seyretmeli

Araştırmacılar çocukların ve ergenlerin bu süper kahramanları ‘iyi adamlar’ olarak gördüğünü ve bu kahramanların risk alma davranışlarının ve şiddet içerikli eylemlerinin onları etkileyebileceğini belirtiyor. Onlara göre, pediatri uzmanları aileleri bu tür filmlerdeki şiddet içeriği konusunda uyarmalı ve çocukların kahraman olarak algıladıkları bu karakterlerin davranışlarını taklit etmesinin potansiyel tehlikeleri hakkında onları bilgilendirmeli.

Araştırmacılar bu tür filmlerin çocuklar üzerinde yapabileceği negatif etkilerinin önüne geçmek için, ailelerin bu filmleri çocuklarıyla birlikte seyretmesini ve gördükleri şeyler hakkında onlarla konuşmasını, ayrıca sürekli olarak şiddetin sonuçları konusunda onlarla diyalog halinde olmasını öneriyorlar.  Bu filmleri çocuklarıyla beraber seyrederken pasif kalmanın, çocuklara ebeveynlerinin gördükleri bu şiddet eylemlerini onayladığı mesajını verdiğini söyleyen araştırmacılar, daha önceki bazı çalışmaların bu durumda çocuklarda agresif davranışlarda artış meydana geldiğini gösterdiğinin de altını çiziyorlar.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here