MIT’de görevli kimya mühendislerinden oluşan bir ekip, bir gaz akışındaki karbondioksiti sürekli bir şekilde ortadan kaldırmanın bir yolunu buldu ve bu soluduğumuz havaya bile uygulanabilir.
Ekibin çalışmasındaki ana bileşen, elektrokimyasal bir yardımla açılabilen ve kapatılabilen bir membran. Hareketli parçalar içermeyen sistem, oldukça da az bir enerji kullanıyor.
Anodize edilmiş alüminyum oksitten yapılan membranların peteğe benzer, altıgenlerden oluşan bir yapıları bulunuyor ve bunlar açık durumda olduklarında gaz moleküllerinin içeri girmesine ve dışarı çıkmasına olanak tanıyorlar.
Science Advances’de yayınlanan çalışmadaki tekniğin çevremizdeki hava ve endüstriyel egzoz sistemlerinde olası uygulama alanları olabilir.
Teknik redoks aktif karbon emici bir materyal kullanıyor ve bu materyal iki değiştirilebilir ve gaz geçişine izin veren membranın arasında bulunuyor. Emici materyal ve membranlar birbirlerine çok yakınlar ve çinko iyonlarının ileri geri hareket etmesine olanak tanıyacak bir ortam sağlaması için bir organik elektrolit içinde bulunuyorlar.
Kesintisiz Çalışan Bir Filtre Cihazı Haline Getirilebilir
Bu iki membran, voltaj polaritesini kontrol eden bir düğme yoluyla açılıp kapatılabiliyorlar. Düğmeye basıldığında, çinko iyonları diğer tarafa hareket ediyor. Böylece, iyonlar üzerinde bir metal tabakası oluşturarak bir tarafı bloke ediyor ve aynı zamanda da diğer taraftaki tabakayı çözerek o tarafı açıyorlar.
Emici tabaka iş başındayken ve açıkken, materyal maksimum satürasyona ulaşana kadar karbondioksiti emiyor. Ardından, polarite değiştirildiğinde, neredeyse saf olan bir konsantre karbondioksit akışı serbest kalıyor. İki kısmın sırayla her zaman çalışır durumda olduğu bu mekanizmayla bir sistem kurmak, bunu kesintisiz çalışan bir filtre cihazı haline getirebilir.
Araştırmacılar sistemin faaliyet göstermek için enerji gerektirmediğini, sadece durum değişimini sağlamak için az miktarda bir elektriğe ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar.
Orijinal makale: InterestingEngineering