Bir drone, bir ağacın gölgesinde yaşayan hayvanlar hakkında sadece dallara sürtünerek ve yapışkan yüzeyleriyle çevresel DNA’nın gevşek parçacıklarını toplayarak bilgi ortaya çıkardı.
Kısmen yapışkan bantla sarılmış bir insansız hava aracı uzun ağaçların dallarından DNA toplayabilir ve bu habitatta hangi hayvanların yaşadığını ortaya çıkarabilir.
Organizmaların dökülen hücrelerinden, atıklarından ve kanından gelen çevresel DNA’nın (eDNA) toplanması, vahşi yaşam araştırmalarında devrim yarattı. Örnek almak için hayvanları fiziksel olarak görmek ve yakalamak yerine, çevrelerinde bıraktıkları DNA’yı basitçe analiz edebiliriz.
İnsanlar genellikle bu tür DNA’ları sudan ve havadan topladılar ve orada yaşayan hayvanları katalogladılar ancak ağaç gölgeliklerine ulaşmak daha zor. Zürih’teki İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nden Stefano Mintchev ve meslektaşları, yerden onlarca metre yükseklikteki dallardan numune toplayabilen bir quadcopter drone geliştirdiler.
İsviçre’deki deneylerde drone, yedi farklı ağaç türünden 14 örnek topladı ve böcekler, memeliler ve kuşlar da dahil olmak üzere 21 hayvan türünden eDNA’yı tespit etti.
1,2 kilogramlık teknenin alt kısmında, çeşitli yönlerden gelen basıncı algılayabilen bir kuvvet sensörü ve yapışkan bant veya şekerli su çözeltisine batırılmış gazlı bezle kaplı, bağlı bir fiberglas kafes bulunur. Bu kafes hayvanlar tarafından bırakılanlar da dahil olmak üzere gevşek parçacıkları toplar.
Drone, uzaktan kumandalı olarak bir dalın yönüne yönlendirilir ve kısa mesafede olduğunda, otomatik kontrol sistemi devreye girer. Kuvvet sensöründen gelen verileri kullanarak örnek toplamak için yeterince sertçe dalın içine girmeye yön verir.
Kısa bir süre sonra drone daldan uzaklaşır ve insanların analiz için numuneleri çıkarabileceği yere geri döner.
Mintchev, ağaçlarda yaşayan topluluklar hakkında su sistemleri ve toprakta yaşayanlardan daha az şey bilindiğini söylüyor.
“Buralar biyolojik çeşitlilik için bir sıcak nokta ve iyi anlaşılamıyorlar çünkü şu erişilebilirlik sorunu var: Örnekleri almak için oraya nasıl gidilmeli” diyor. “Tabii oraya bir dağcı gönderebilirsiniz. Ama bunu her zaman yapmak istemezsin.”
Drone, tek bir ağaç üzerinde birkaç dış dalı ziyaret edebilir, ancak Mintchev, orada da numune toplamak için kanopinin daha derinlerine inebilecek bir cihaz geliştirmek istiyor.
Kaynak: New Scientist