Antik Mısır’a Ait Bir Gizem Daha Keşfedildi

0
2595

Mısır’daki Nil Deltası’nda, ilk firavunların iktidara gelmesinden çok daha öncesine dayanan, yaklaşık 7000 yıllık bir köy bulundu. 

Köyü keşfeden ve bulguları Live Science’da yayınlanan Fransız ve Mısırlı arkeologlardan oluşan ekibe göre, bu köy Nil Deltası’nda bugüne dek keşfedilen en eski köylerden biri olma özelliğini taşıyor ve inceleme sonuçları Mısır’da tarımın nasıl geliştirildiğine dair ipuçları sağlayacak. 

Kahire’nin 140 kilometre kuzeyinde bulunan Tell el-Samara’da bulunan köy, 5200 yıl evvel icat edilen hiyeroglif yazısından ve 4500 yıl evvelinde gerçekleşen Giza Piramitlerinin inşasından daha öncesine ait. 

Arkeologlar köyde birkaç bina ve içlerinde büyük miktarda hayvan kemiği ve bitki kalıntıları olan birçok depolama silosunun kalıtlarını buldular ve şu anda bunların ne olduklarını ve kesin olarak hangi tarihe dayandıklarını anlamak için kemikleri ve bitkileri analiz ediyorlar. Bu analizler sonucunda elde edilecek bilgilerin Mısır’da tarımın nasıl geliştiği ve ülke çapına yayıldığı konusunda ipuçları sağlaması bekleniyor. 

Ekip aynı zamanda köyde buldukları çömlek ve taştan yapılma alet kalıntılarının da analizlerini yapıyor. 

Arkeologlar insanların muhtemelen 5000 yıl öncesine kadar, uzunca bir süre bu köyde yaşamış gibi göründüğünü söylüyorlar. Daha ileri düzlemde yapılacak kazıların ve analizlerin köyün ne kadar süre boyunca kullanımda kaldığına ve zaman içinde nasıl değiştiğine ışık tutması bekleniyor. Bununla birlikte köyün neden terk edildiği de hala gizemini koruyor. 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here