İnsanlar 18,000 Yıl Önce Deniz Kabuğundan Bir Müzik Aleti Yaptılar

1
326

Yapılan yeni bir çalışmaya göre, eski Avrupalılar yaklaşık 18,000 yıl önce büyük bir deniz kabuğundan bir müzik aleti yaptılar ve üfleyerek bundan müzik notaları çıkardılar.


Fransa’da bulunan Toulouse Üniversitesi’nden arkeolog Carole Fritz ve
meslektaşları, Fransız Pireneleri’nde yer alan Marsoulas Mağarası’ndaki
insanların bu aleti çaldıklarını söylüyorlar.


1931 yılında, mağaranın girişinde bu deniz kabuğunu keşfeden insanlar, bunun ortak kullanılan bir içecek kabı olduğunu düşünmüşlerdi.

Do, Do Diyez Ve Re Notalarına Yakın Sesler Çıkarıldı


Ama Science Advances’de yayınlanan çalışmada yapılan mikroskop ve
görüntüleme incelemeleri, birinin küçük bir açıklık yaratmak için kabuğun dar ucunu kestiğini gösteriyor. Bilim insanları silindir şeklindeki bir ağızlığın bu deliğe sokulduğundan şüpheleniyorlar. Bu açıklığın etrafındaki kahverengimsi reçine ya da mum kalıntıları, ağızlık için olan yapıştırıcıdan gelmiş olabilir.

Kabuğun içinin görüntüleri, açıklığın hemen altında kalan spiral katmanlarda iki delik yapıldığını gösteriyor ve muhtemelen bunlar ağızlığı yerinde tutmak için yapıldılar.

Araştırmacıların yardım aldığı bir müzikolog metal bir ağızlık kullanarak ve kabuktaki bu açıklıktan üfleyerek do, do diyez ve re notalarına yakın sesler çıkardı.


Eğer bu bir müzik enstrümanı olarak kullanıldıysa, bu kesinlikle en eski müzik aleti değil. Bu onur, Avrupalıların yaklaşık 40,000 yıl önce kemikten ve fildişinden yaptığı flütlere ait.

Orijinal makale: Science News

1 YORUM

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here