Çok fazla ya da çok az uyursanız daha çok hastalanabilirsiniz

0
352

İyi bir gece uykusu her türlü sorunu çözebilir, ancak bilim insanları artık iyi uyumanın sizi enfeksiyonlara karşı daha dirençli hale getirebileceğine dair yeni kanıtlar keşfettiler. Bergen Üniversitesi’ndeki bilim insanları, doktorların ameliyatlarında çalışan tıp öğrencilerini, hastalara uyku kalitesi ve son enfeksiyonlar hakkında sorular soran kısa anketler dağıtmak için işe aldı. Çok az veya çok fazla uyuduğunu bildiren hastaların yakın zamanda bir enfeksiyon bildirme olasılıklarının daha yüksek olduğunu ve kronik uyku sorunları yaşayan hastaların antibiyotik ihtiyacı olduğunu bildirme olasılıklarının daha yüksek olduğunu bulmuşlardır.
Frontiers in Psychiatry’de yayınlanan çalışmanın ilgili yazarı Dr. Ingeborg Forthun, “Önceki gözlemsel çalışmaların çoğu, genel popülasyonun bir örneğinde uyku ve enfeksiyon arasındaki ilişkiyi inceledi” dedi. “Bu ilişkiyi birinci basamaktaki hastalar arasında değerlendirmek istedik, burada uyku sorunlarının prevalansının genel nüfusa göre çok daha yüksek olduğunu biliyoruz.”
Doktorun ofisinde uyku eğitimi
Uyku problemlerinin enfeksiyon riskini artırdığına dair kanıtlar zaten var: Önceki bir çalışmada, kasıtlı olarak rinovirüs bulaşmış kişilerin sağlıklı uyuduklarını bildirmeleri halinde soğuk algınlığına yakalanma olasılıkları daha düşüktü. Uyku bozuklukları yaygın ve tedavi edilebilir bir durumdur ve enfeksiyonla bir bağlantı ve bir mekanizma doğrulanabilirse, antibiyotik kullanımını azaltmak ve insanları enfeksiyonlar olmadan önce korumak mümkün olabilir. Ancak deneysel çalışmalar gerçek yaşam koşullarını yeniden üretemez.
Forthun ve meslektaşları tıp öğrencilerine bir anket verdi ve onlardan, öğrencilerin çalıştıkları pratisyen hekim muayenehanelerinin bekleme odalarındaki hastalara dağıtmalarını istedi. Norveç genelinde 1.848 anket toplandı. Anketler, insanlardan uyku kalitelerini (genellikle ne kadar uyuduklarını, ne kadar iyi uyuduklarını ve ne zaman uyumayı tercih ettiklerini) ve son üç ayda herhangi bir enfeksiyon geçirip geçirmediklerini veya herhangi bir antibiyotik kullanıp kullanmadıklarını açıklamalarını istedi. Anket ayrıca kronik uykusuzluk bozukluğu vakalarını tanımlayan bir ölçek de içeriyordu.
Enfeksiyon riski dörtte bir veya daha fazla arttı
Bilim insanları, gecede altı saatten az uyuduğunu bildiren hastaların enfeksiyon bildirme olasılığının %27, dokuz saatten fazla uyuyan hastaların ise enfeksiyon bildirme olasılığının %44 daha yüksek olduğunu buldular. Altı saatten az uyku veya kronik uykusuzluk da bir enfeksiyonun üstesinden gelmek için antibiyotiğe ihtiyaç duyma riskini artırdı.
Forthun, “Kısa veya uzun uyku süresi bildiren hastalar arasında enfeksiyon bildirme riskinin daha yüksek olması, bir enfeksiyona sahip olmanın hem kötü uykuya hem de uykululuğa neden olabileceğini bildiğimiz için o kadar da şaşırtıcı değil” dedi. “Ancak kronik uykusuzluk bozukluğu olanlar arasında enfeksiyon riskinin daha yüksek olması, bu ilişkinin yönünün de diğer yöne gittiğini gösteriyor; yetersiz uyku sizi enfeksiyona karşı daha duyarlı hale getirebilir.”
İnsanların uyku veya yakın zamandaki sağlık sorunlarını hatırlamalarının mükemmel olmadığı anlamında bir miktar yanlılık potansiyeli olmasına ve hastaları sonradan gören doktorlardan hiçbir klinik bilgi toplanmamasına rağmen, çalışma tasarımı bir doktordan veri toplanmasına izin verdi. gerçek dünya koşullarını deneyimleyen büyük çalışma grubu.
Forthun, “Hastaların GP’lerini neden ziyaret ettiklerini bilmiyoruz ve altta yatan bir sağlık sorunu hem yetersiz uyku hem de enfeksiyon riskini etkiliyor olabilir, ancak bunun sonuçlarımızı tam olarak açıklayabileceğini düşünmüyoruz” dedi. .
“Uykusuzluk birinci basamaktaki hastalar arasında çok yaygın, ancak pratisyen hekimler tarafından yeterince tanınmadığı tespit edildi. Sadece genel refah için değil, aynı zamanda hastaların sağlığı için uykunun önemi konusunda hem hastalar hem de pratisyen hekimler arasında artan farkındalık gereklidir.”
Kaynak: Medical Xpress

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here