Çocukluk Dönemindeki Beslenme Tarzının Mikrobiyom Üzerinde Kalıcı Etkileri Olabilir

0
186

Fareler üzerinde yapılan yeni bir çalışmaya göre, çocuklukta çok fazla yağ ve şeker tüketmek, sonradan daha sağlıklı beslenmek öğrenilse bile mikrobiyomu hayat boyu değiştirebiliyor. 

University of California, Riverside araştırmacıları tarafından yapılan ve Journal of Experimental Biology’de yayınlanan çalışma, çocukluk döneminde sağlıksız diyetlerle beslenen farelerin, olgunluk döneminde bağırsak bakterilerinin toplam sayısında ve çeşitliliğinde önemli bir azalma meydana geldiğini gösteren ilk çalışmalardan biri. 

Araştırmacılardan Theodore Garland, “Biz fareleri inceledik ama gözlemlediğimiz etki, yüksek yağ ve şeker içerikli Batı tarzı bir diyetle beslenen ve bağırsak mikrobiyomları ergenlikten altı yıl sonrasında bile hala bundan etkilenen çocuklara denk,” diyor.

Mikrobiyom bir insan veya hayvanın üzerinde ve içinde yaşayan tüm bakterileri ifade ediyor ve bunlara mantarlar, parazitler ve virüsler de dahil. Bu mikroorganizmaların çoğu bağırsaklarda bulunuyor ve bunların büyük bölümü de yararlı; onlar bağışıklık sistemini uyarıyor, yiyecekleri parçalıyor ve önemli vitaminlerin sentezlenmesine yardım ediyorlar. 

Sağlıklı bir vücutta patojenik ve yararlı organizmalar dengeli bir şekilde bulunuyorlar. Ama eğer antibiyotik kullanımı, hastalık ya da sağlıksız beslenme gibi yollarla bu denge bozulursa, vücut hastalıklara açık hale gelebiliyor. 

Fareler Dört Gruba Ayrıldı

Ekip yaptığı bu çalışmada, fareleri dört gruba ayırdı ve mikrobiyom üzerindeki etkilere baktı: standart “sağlıklı” bir diyetle beslenenler, daha az sağlıklı olan “Batı tarzı” diyetle beslenenler, egzersiz için bir koşu çarkına erişimi olanlar ve olmayanlar. 

Üç hafta boyunca bu diyetlerle beslendikten sonra, bütün fareler hayvanların normalde laboratuvarda tutulma şekli olan standart bir diyete ve egzersiz olmayan bir hayata geri döndürüldüler. 14 hafta sonra, ekip hayvanlardaki bakteri çeşitliliğini ve miktarını inceledi. 

Araştırmacılar Batı tarzı diyetle beslenen grupta bulunan hayvanlardaki Muribaculum intestinale gibi bakterilerin miktarının önemli ölçüde azaldığını gördüler. Bu tip bakteriler karbonhidrat metabolizmasıyla ilişkili. 

Bulgular aynı zamanda, Muribaculum bakterilerinin standart bir diyetle beslenen ve koşu çarkına erişimi olan farelerde arttığını ve yüksek yağ içerikli bir diyetle beslenen hayvanlarda da hayvanların egzersiz yapıp yapmadıkları fark etmeksizin azaldığını gösterdi. 

Araştırmacılar genel olarak, hayatın erken dönemindeki Batı tarzı beslenmenin mikrobiyom üzerindeki etkilerinin, hayatın erken dönemindeki egzersizden daha kalıcı olduğunu buldular. 

Garland’ın ekibi, farelerin mikrobiyomlarındaki değişimlerin ilk ne zaman ortaya çıktığını ve bu değişimlerin hayatın daha ileri dönemlerine kadar da uzanıp uzanmadığını daha iyi anlamak için deneyi tekrarlamak ve hayvanlardan ilave zamanlarda da örnekler almak istediğini söylüyor.

Orijinal makale: Science Daily

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here