Kuasar gözlemleri, Hubble sabiti için daha yüksek bir değeri doğruluyor.
Evrenin ne kadar hızlı genişlediğine dair yeni bir tahmin, sürmekte olan tartışmada daha hızlı genişleme iddiasını destekliyor. Göz kırpan ışıklar, resimde görülen beş kuasar, bilim insanları için evrenin genişleme oranının yeni bir ölçüsü haline geldi.
Tip 1a süpernovalardaki gözlemler, kozmik mikrodalga arka planı çalışmalarındaki verilere nazaran daha hızlı bir genişleme oranını (Hubble sabiti olarak bilinir) işaret ediyor. H0LiCOW grubundan bilim insanları, kuasarları kullanarak süper kütleli kara delikler tarafından harekete geçirilen ultra parlak ışık kaynaklarını tarttılar.
Süpernova ölçümleri, uzak galaksilerin aralarındaki mesafenin her megaparsecte (yaklaşık 3,3 milyon ışıkyılı) saniyede 73 kilometre kadar birbirinden ayrıldığını gösteriyor. Bilim adamları, Royal Astronomical Society’nin Mart bildirisinde yer alan raporda megaparsec başına 72 km/s’lik yeni kuasar ölçümünün süpernova sonuçlarıyla uyumlu olduğunu bildirdi.
Bilim adamları beş uzak kuasar gözlemledi. Her kuasar ile Dünya arasında büyük, muazzam bir galaksi vardır. Araya giren kütle, ışığı bir mercek gibi büker ve her kuasarın ışığını birden çok görüntüye böler.
Her görüntünün ışığı Dünya’ya doğru farklı bir yol izler, bu nedenle seyahat süresi de farklıdır. Kuasarların titreşimleri bilim adamlarının gecikmeleri ölçmelerine olanak sağlar. Alınan farklı yollardan dolayı aynı kuasardan gelen görüntüler farklı zamanlarda titrer. Işığın seyahat süresi de evrenin ne kadar hızlı genişlediğine bağlı olduğu için, bilim adamları gecikmeleri izleyerek Hubble sabitini hesaplayabilir.
Eğer böyle devam ederse, bu anlaşmazlık, evrenin genişlemesini hızlandıran gizemli karanlık enerjiyle ilgili bilim adamlarının evren anlayışında hatalı bir gidişata işaret edebilir.
Kaynak: Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Vol 465, March 2017, p. 4914.
evrenin genişlemesi merkez kaç kuvvet içermiyor mu. evrenin her bir p sinde aynı genişleme evrençemberi boyutsallığı mı içeriyor.