Grönland 2019 yılında, ölçümler yapılmaya başlandığından bu yana hiçbir yılda olmadığı kadar çok buz kaybetti. Buz tabakasında meydana gelen kayıp, bir önceki rekor düzeydeki kaybın yaşandığı 2012 yılındakinden yüzde 15 oranında daha fazla oldu.
Bu bulgu kısmen GRACE uydularından elde edilen verilere dayanıyor. Veriler erime ve okyanusa olan buzul akışının sonucu olarak Grönland’da ne kadar buz kaybı gerçekleştiğini ortaya koyuyor. Buna göre, 2017 ve 2018’deki buz kaybı normalden daha az oldu ama bunu yaklaşık 530 gigatonluk bir kayıpla 2019 yılında gerçekleşen yeni bir kayıp rekoru takip etti.
Var olan beklenti, ısınma devam ettikçe buz kaybının hızlanacağı yönünde ama uydu kayıtları böyle bir trendi gösteremeyecek kadar kısa. Açık olansa,
Grönland’daki havanın daha değişken ve aşırı bir hal almaya başladığı.
Grönland’daki Tüm Buzların Erimesi Küresel Deniz Seviyesini En Az 6 Metre Yükseltebilir
2019 gibi bazı yıllarda, Grönland üzerinde daha fazla yüksek basınç sistemleri oluyor ve bu Kuzey Amerika’dan ılık hava çekerek çok miktarda buzun erimesine neden oluyor. 2017 ve 2018 gibi bazı yıllardaysa, alçak basınç sistemleri daha hakim oluyor ve bunlar bol miktarda kar üretiyor. Ama bol miktarda kar yağışının olduğu yıllarda bile, küresel ısınma sebebiyle buz tabakası yine de genel olarak kütle kaybediyor.
Grönland’daki tüm buzların erimesi, küresel deniz seviyesini en az 6 metre
yükseltebilir ve bunun aniden olmak yerine, bin yıllık bir süreç içinde yavaş yavaş gerçekleşeceği düşünülüyor.
Ancak bu süreç şu anda çoktan durdurulamaz bir hale gelmiş olabilir. Yapılan bazı çalışmalar, gezegenimiz bugün ısınmayı bıraksa bile buz kaybının devam edeceğini ortaya koyuyor. Grönland’daki tüm buzlar erise bile, Birleşik Krallık ve kuzeyde yer alan diğer ülkelerdeki deniz seviyesinde az miktarda bir yükselme olacak.
Bunun sebebi, buz tabakalarının çok büyük olması ve bunların çekim kuvvetlerinin suyu kendilerine doğru çekmesi. Tabakalar eridiği zamansa, bu çekim kuvveti ortadan kalkıyor ve bu da tabakaların çevresindeki deniz seviyesinin düşmesine neden oluyor. Ancak Antarktik erime buralarda diğer çoğu bölgede olacağından daha büyük miktarlarda deniz seviyesi yükselmelerine yol açacak.
Orijinal makale: NewScientist