Nemo Noktası: Dünyanın karadan en uzak noktası hakkında gerçekler

0
1665

Uzay çöplerimizin nereye gittiğini hiç merak ettiniz mi?

Nemo Noktası, gezegenimizdeki karadan en uzak yer

Güney Pasifik Okyanusunda bulunur ve en yakın karadan yaklaşık 2.688 kilometre (1.670 mil) uzaklıktadır.

Latince’de “nemo” “hiç kimse” anlamına geldiği için “Nemo Noktası” olarak adlandırılır. Aynı zamanda Jules Verne’in denizaltısı Nautilus’ta okyanusları dolaşan kurgusal karakteri Kaptan Nemo’nun da adıdır.

Nemo Noktası sadece bir hiçliğin ortası değil, aynı zamanda bir uzay aracı mezarlığıdır: NASA ve diğer uzay ajanslarının yörüngesinden çıkarılmış uydularını, uzay istasyonlarını ve hizmet dışı bırakılmış diğer uzay araçlarını çarptığı yer.

Nokta Nemo hakkında gerçekler

1. Erişilemezliğin okyanus kutbu

Nemo Noktası, okyanusun erişilemez kutbu olarak da anılır.

Bu, okyanusta herhangi bir karadan en uzak yer olduğu anlamına gelir. Erişilemezlik kutbu, belirlenmiş kriterlere göre ulaşılması en zor olan Dünya üzerindeki bir yeri ifade eder. Karada, genellikle kıyı şeridinden en uzak noktayı ifade eder.

Erişilemezlik kutuplarının sınırları şöyle çiziliyor:

• Erişilemezliğin kuzey kutbu, Arktik Okyanusu buz paketinde bulunur. Bu, 85 ° 48’K 176 ° 9’W’de, Ellesmere Adası’nın (Kanada’da), Henrietta Adası’nın (Doğu Sibirya Denizi’nde) ve Kuzey Kutbu Burnu’nun (Rusya’da) en yakın kara kütlelerinden yaklaşık 626 mil (1.008 kilometre) uzaklıkta yer almaktadır. 

2. Nemo Noktası’nın tam konumu

Nemo Noktası’nın tam konumu 48°52.6′G 123°23.6′W veya 49.0273°G 123.4345°B olarak hesaplanır. Bu, Güney Pasifik Okyanusu’ndaki en yakın adalardan 1,680,7 mil (2,704,8 km) uzaklıkta olduğu anlamına geliyor: Kuzeyde Pitcairn Adaları’nda bir atol olan Ducie Adası; kuzeydoğuda, Paskalya Adası yakınlarındaki üç adacıktan en büyüğü olan Motu Nui; ve güneyde Antarktika’nın sahipsiz bölgesi Marie Byrd Land’in kıyılarındaki Maher Adası.

Bu adaların tamamı ıssız. Medeniyet bulmak için, Şili’nin yaklaşık 2.200 mil (3.540 kilometre) doğusunda, dünyanın en uzak yerleşim adalarından biri olan Paskalya Adası’na (Rapa Nui) veya yaklaşık 2.500 mil olan Yeni Zelanda’ya gitmeniz gerekir, (4,023 kilometre) uzaklıkta.

Nemo Noktası’da havaalanı olmadığı için bu gezi sadece tekne ile yapılabilir ve tamamlanması iki haftadan fazla sürebilir.

Bu arada, Nemo Noktası’na en yakın insanlar genellikle Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (ISS) astronotlardır, bunlar doğrudan Nemo Noktası’nın üzerinden geçtiklerinde sadece 415 kilometre uzaktadır – o sırada dünyada bulunan diğer insanlardan çok daha yakınlardır.


3. Nemo Noktası’nı kim keşfetti?

Nemo Noktası’nın yeri ilk olarak 1992’de Hırvat-Kanadalı anket mühendisi Hrvoje Lukatela tarafından ABD Savunma Haritalama Ajansı tarafından derlenen “Dünyanın Dijital Tablosu”ndan alınan verilere dayanarak hesaplandı. Lukatela, yaklaşık 1 mm’lik sayısal bir çözünürlük vermek için hesaplama yazılımını kullandı.

4. Nemo Noktası, yaşamsız bir nokta

Nemo Noktası’nın yakınında hiçbir yerde insan yaşamı olmadığı açık. Eh, pek deniz yaşamı da yok gibi. Nemo Noktası’nın konumu, besin açısından zengin suları bölgeden uzak tutan dönen bir okyanus akıntısı olan Güney Pasifik Döngüsü’nün merkezine düşüyor.

Nemo Noktası’dan karaya olan büyük mesafe, kıyı sularından gelen besin akışının bölgeye kolayca ulaşmadığını da gösteriyor. 

Araştırmacılar, Nemo Noktası çevresindeki deniz tabanının volkanik ağızlarında yalnızca bakteri ve küçük yengeçler buldular.

Ancak kirlilik var. 2018 yılında, Nemo Noktası yakınlarında gemilerden geçerek toplanan deniz suyu örneklerinde metreküp başına 26’ya kadar mikroplastik parçacık bulundu.

Bir uzay aracı mezarlığı olarak Nemo Noktası

Uzay ajansları, Nemo Noktası gibi son derece izole bir konumun, ömürlerinin sonunda Dünya’ya yörüngeden ayrılan uydular ve uzay araçları için güvenli bir “kaçış” alanı olduğunu keşfetti. Kontrollü inişler kullanarak, uzay ajansları, bu süreçte insanları veya deniz trafiğini etkilemeden hizmet dışı bırakılan uzay aracını kasıtlı olarak bu uzak bölgeye atabiliyorlar.

Bildirildiğine göre, bu isim verilmeden çok önce uzay ajansları 1970’lerde Nemo Noktası’nı bir uzay gemisi mezarlığı olarak kullanmaya başlamıştı.

Birçok küçük emekli uzay aracı, Dünya atmosferine yeniden girerken parçalanır ve yanar, ancak kendi başlarına yanamayacak kadar büyüklerse, herhangi bir ülkenin yasal yargı yetkisinin ötesinde bir alan olan Nemo Noktası’na kasten düşerler. Yörüngeden çıkmanın amacı, uzay çöplüğünün, düşük Dünya yörüngesinde çalışan uydular veya mürettebatlı uzay araçlarıyla çarpışmasını önlemektir. Nemo Noktası’nın kullanılması, yörüngesinden çıkan enkazın hiçbir insan veya nesneye çarpmamasını da sağlar. Bununla birlikte, uzay aracı çarparken parçalandığından, kalıntıları 995 mil okyanusa dağılabilir.

Nemo Noktası’nda uzay enkazı bertarafının da çevresel bir etkisi olabileceğini not etmek de önemlidir. Uzay araçları çoğunlukla paslanmaz çelik, titanyum veya alüminyum gibi toksik olmayan metallerden yapılmış olsa da, bazı radyoaktif maddeler ve oldukça zehirli bir roket iticisi olan hidrazin’in yeniden girişten sağ kurtulduğuna ve kimyasal dökülme yoluyla Nemo Noktası’nda deniz kirliliğine neden olabileceğine inanılıyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here