Hastalık Riskleri Ne Yediğinizin Takibinde!

0
371

En kararlı insanlar için bile tatil dönemlerinde sağlıklı beslenme alışkanlıklarına bağlı kalmak zor olabilir. Bu dönemlerde biraz ondan biraz da şundan tadayım derken sebzelerin tadının neye benzediğini bile unutabiliriz.

Ancak tatil dönemlerinde değişim gösterebilen kilolarımız sağlığımızın tek göstergesi değil. Nutrients’da yayınlanan yeni bir çalışmaya göre, kardiyovasküler hastalıklar için olan risk faktörleri beslenme düzenindeki değişimleri yakından takip ediyor ve ona göre farklılaşıyor; hem de bu düzen sadece ortalama bir aylığına bozulsa bile.

Purdue Üniversitesi’nde beslenme bilimi profesörü olarak görev yapan Wayne Campbell, “Ne tür gıdalar yediğiniz konusunda tutarlı olmadığınızda, kardiyovasküler hastalıklara yakalanma risklerinizde de dalgalanmalar meydana geliyor. Tercih ettiğiniz gıdalar kısa sürede bile sağlığınızı etkiliyor,” diyor.

Çalışmada İki Farklı Diyet Kullanıldı

Beslenme düzeninde meydana gelen değişimlerin diyabet ve tansiyon ile kolesterol gibi kardiyovasküler hastalıklar için olan risk faktörlerini nasıl etkilediğini belirlemek isteyen araştırmacılar, yine Purdue Üniversitesi tarafından önceden yapılan iki çalışmaya baktılar. Campbell ve ekibinin yaptığı çalışmanın katılımcıları ya DASH tarzında (hipertansiyonu önleyici ya da tedavi edici bir beslenme yöntemi) ya da Akdeniz tipi beslenmeye başladı.

DASH diyetini uygulayanlar sodyum tüketimini kontrol altına almaya odaklanırken, Akdeniz diyetini uygulayanlar sağlıklı yağ tüketimlerini artırmaya odaklandılar. İki beslenme düzeni de sebze, meyva ve tam tahıllar yönünden zengin bir içeriğe sahipti.

Katılımcılar bu sağlıklı yeme alışkanlıklarına beş-altı hafta kadar devam etti ve ardından risk faktörlerinin ne durumda olduğunun ölçümü yapıldı. Sonrasında normal yeme alışkanlıklarına geri döndüler ve dört hafta sonunda yeniden muayeneleri yapıldı. Katılımcılar bir kez daha beş-altı hafta boyunca sağlıklı beslenme düzenlerini uygulamaya başladılar ve risk faktörlerinin durumu son bir kez ölçümlendi.

Olumlu Etkileri Görmek İçin Birkaç Hafta Bile Yetiyor

Yapılan değerlendirmeler sonucunda, kardiyovasküler sağlık faktörlerinde tam anlamıyla bir gelgit meydana geldiği ortaya çıktı. Daha sağlıklı bir beslenme düzenine geçiş yaptıktan sonra katılımcıların sağlık durumlarının çok hızlı bir şekilde iyileşme gösterdiği ve sadece birkaç hafta içinde tansiyonlarının ve kolesterol seviyelerinin düştüğü görüldü.

Campbell, “Eğer sağlıklı bir yeme alışkanlığını benimsemek ister ve ilk denemenizde başarısız olursanız, cesaretiniz kırılmasın ve bunu yeniden deneyin. Elde ettiğimiz bulgular sağlıklı beslenmenin kısa sürede bile sağlık üzerinde olumlu etkiler yaptığını ortaya koydu,” diyor.

Sağlıklı yeme alışkanlıklarını benimseyip sonra da bırakma döngüsünün kardiyovasküler hastalıklar üzerinde uzun vadede ne etkiler yaptığı ise şu anda bilinmiyor ve bu konuda yeni araştırmaların yapılmasına gereksinim duyuluyor.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here