Herhangi Bir Şeyi Havaya Kaldırmak İçin Kaç Helyum Balonu Gerekir?

0
1569

Dünya birkaç gün önce, sihirbaz David Blaine’in 52 helyum balonunun
yardımıyla 7,600 metre havaya yükselmesini hayranlık içinde izledi. Bu her ne kadar çok az kişinin kendisinin denemek isteyeceği bir gösteri uçuşu olsa da, muhtemelen birçok insanın aklına şu soru geldi: “Herhangi bir şeyi havaya kaldırmak için kaç helyum balonu gerekir?”


Polonya’da bulunan Nükleer Fizik Enstitüsü’nde bir moleküler fizikçi olan
Dominik Czernia, insanların herhangi bir şeyi yerden havaya kaldırmak için kaç helyumla dolu balon gerektiğini görmesini sağlayan, Helyum Balonu Hesaplayıcısı adlı bir hesaplayıcı oluşturdu.


Havaya kaldırılması istenen şeyin ağırlığının belirlenmesi, balonların boyutunun ölçülmesi, balonun hacminin hesaplanması, boyuta göre ne kadar helyum gerektiğinin bulunması gibi işlemler yapılarak, o şeyi havaya kaldırmak için kaç balon gerektiği manuel olarak da tespit edilebilir. Ama Dominik’in hesaplayıcısı, gerekli bilgiler girildiği zaman, tüm bu hesaplamaları sizin için göz açıp kapayıncaya kadar yapıyor.


David Blaine uçuşu için 52 balona ihtiyacı olduğunu bulmak adına bu
hesaplayıcıyı kullanmamış olsa da, bu hesaplayıcının onun işini kolaylaştırmış olacağı rahatlıkla söylenebilir.

David Blaine’in Gösterisi Balon Yardımıyla Gerçekleşen Tek Uçuş Değildi


David Blaine’in gösterisi, bir insanın ya da bir şeyin balonların yardımıyla uçtuğu tek uçuş değildi. 2011 yılında, National Geographic’ten bir ekip, özel olarak yapılan bir evi balonları kullanarak 3,000 metrelik bir yüksekliğe kadar havalandırabilmeyi ve onu bir saat boyunca uçurabilmeyi başardı.

Ayrıca, bir YouTube kişiliği olan Jenna Marbles da, köpeğini havaya kaldırmak için kaç balonun gerekeceğini deneme ve yanılma yöntemiyle belirlediği bir video çekti. Güvenli bir ortamda gerçekleştirilen kayıtta, köpek uçmak konusunda oldukça umursamaz göründü.

Ancak balonlarla yapılan uçuşlar belirli riskler de taşıyor. Czernia, Blaine’in Arizona Çölü üzerinde 7,600 metre yüksekliğe ulaştığını ancak bunun çıkılması mümkün olan maksimum mesafenin neredeyse sadece yarısı olduğunu söylüyor. Blaine’in daha fazla yükselmemesinin sebebiyse, o noktalarda atmosferik şartların bir insan için fazlasıyla tehlikeli hale gelmesi. Czernia, “Bu yüksekliklerde oksijen seviyeleri çok düşüyor ve hava soğuk oluyor.


Ayrıca insan bedeni uzun süre havada süzülmenin sonrasında çok yorgun
düşebiliyor. Eğer David bilincini kaybetseydi fazla yükseğe çıkardı ve o zaman kendisini balonlardan kurtarmak için çok geç olurdu. Bu uçuş çok riskliydi,” diyor.

Orijinal makale: InterestingEngineering

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here