Maskeler İnsanların Yüz Algısını Bozuyor

0
482

Koronavirüs krizinin ortasında, maske takan insanların yüzlerini tanımak kendine özgü bir zorluk yarattı ve yakın zaman önce Scientific Reports’da yayınlanan bir çalışma, bu zorluğun yaptığı etkiyi ve bunun potansiyel sonuçlarını ortaya koydu. 

İsrail’deki Negev Ben-Gurion Üniversitesi ve Kanada’daki York Üniversitesi’nden araştırmacıların yaptığı bu yeni çalışmada, maskelerin insanların birbirini tanıması üzerinde yaptığı etki araştırıldı. 

Araştırmacılar yüzlerin insan algısı için en bilgilendirici ve önemli görsel uyarıcılar arasında olduğunu ve maske kullanarak covid-19 yayılımını en aza indirmek adına sarf edilen bu benzeri görülmemiş çabanın yüz tanıma konusuna yeni bir boyut kazandırdığını söylüyorlar. 

Maske kullanımının etkilerini araştırmak için Cambridge Yüz Bellek Testinin genişletilmiş bir versiyonunu kullanan araştırmacılar, internet üzerinden neredeyse 500 kişinin katılımıyla gerçekleşen bir çalışma yaptılar. 

Maske Takan Bir İnsanı Başarılı Bir Şekilde Tanıma Oranının Yüzde 15 Azaldığı Bulundu

Araştırmacılar sonuçta, maske takan bir insanı başarılı bir şekilde tanıma oranının yüzde 15 azaldığını buldular. Bunun tanıdığımız insanları doğru bir şekilde ayırt etmekte birçok hataya yol açabileceğini ve hatta tanımadığımız yüzleri yanlışlıkla tanıdığımız insanların yüzleri olarak görebileceğimizi söyleyen ekip, maskelerin yüz tanıma becerileri daha en baştan mükemmel olmayan insanlar için daha da zorlayıcı olabileceğini belirtiyor. 

Yapılan çalışma aynı zamanda, maskelerin spesifik olarak yüzlere dair bütünsel bir izlenim elde etmeyi engellediğini de gösteriyor. Yüz tanıma algısını yüz özelliklerini ayrı ayrı ele aldığı bir süreçle işlev görmeye zorlamak, hem yüz algısının doğruluğunu azaltıyor hem de daha fazla zaman alıyor. 

Araştırmacılar tüm yüze bakmak yerine, bizim şimdi bütün bir yüz algısı yapılandırmak için gözlere, burna, yanaklara ve görünürdeki diğer kısımlara ayrı ayrı bakmaya mecbur kaldığımızı ve eskiden bunları bir anda yaptığımızı söylüyorlar. 

Bu değişen performans tarzının, eğitim alanı da dahil olmak üzere, kişisel etkileşimlerin gerekli olduğu sosyal etkileşimler ve diğer birçok durum gibi hayatın günlük işleri üzerinde önemli etkileri olabilir.   

Araştırmacılar maske kullanımı dünya genelindeki ülkelerde hızla önemli bir kural haline geldiği için, maske kullanımının insan davranışları üzerindeki sosyal ve psikolojik sonuçlarını inceleyen daha ileri araştırmaların yapılması gerektiğini belirtiyorlar. 

Orijinal makale: InterestingEngineering

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here