Çin’deki Zhejiang Üniversitesi’ndeki bir araştırma ekibi, bir kişi aktif olarak onları hatırlamaya çalıştığında bile beynin bazı anıların saklanmasını engellediğini gösteren kanıtlar buldu. Science Advances dergisinde yayınlanan makalelerinde grup, farklı gönüllü gruplarıyla yaptıkları çok sayıda deneyi anlatıyor.
Bilgimiz, yaşanan şeylerin önemli olduğuna karar verdiğimizde onları hatırlamaya yönelik çabamızın, daha sonra hatırımızda tutmamıza yardımcı olabileceğini söyler. Bu yeni çalışmada, araştırmacılar durumun her zaman böyle olmayabileceğini gösteren kanıtlar buldular, çünkü bilinçaltı beyin bilgiye (bankacılık sistemi için geçici bir şifre gibi) bir daha ihtiyaç duyulmayabileceğini anlar.
Deneyler, gönüllülerden çeşitli nesnelere bakmalarını ve diğerlerini görmezden gelirken belirli öğelere odaklanmalarını, örneğin şekillerini görmezden gelirken renklerine odaklanmalarını istedi. Daha sonra ne hatırladıklarını görmek için test edildiler. Benzer bir deneyde, gönüllülerden birden çok farklı şekilde eğik bir çizgi gibi belirli bir özelliğe odaklanmaları istendi. Diğer testler, gönüllülere benzer nesneler gösterdi ve ardından onlara şekil veya renk bakımından değişip değişmediklerini sordu. Araştırmacılar, tüm deneylerini farklı boyut ve yaşlardaki çok sayıda insan grubu üzerinde yürüttüler.
Gönüllülerin genellikle görmezden gelmeleri söylenen şeyler tarafından dikkatlerinin dağıldığını ve daha sonra hatırlamaları için odaklanmaları istenen şeyleri unuttuklarını keşfettiler. Araştırmacılar bazı bulgularının, bilinçaltının beyne sunulan bilgilerin bir kısmının filtrelenmesinde rol oynadığını, çünkü daha sonra ihtiyaç duyulmayacağını bildiğini öne sürüyorlar. Bulgularının, insanlara TSSB için ne tedaviler gördüklerini veya görgü tanıkları tarafından verilen bilgilerin nasıl daha iyi yorumlanacağı gibi pratik uygulamalara sahip olabileceğine inanıyorlar.
Kaynak: Yingtao Fu ve diğerleri, Daha az çalışma belleği ile daha fazla dikkat: Katılımlı ancak güncel olmayan bilgilerin aktif olarak engellenmesi, Science Advances (2021). DOI: 10.1126/sciadv.abj4985