Nanotıp: ‘Akıllı’ İlaçlar

0
1711

 

Nanoteknolojiyi kullanarak ilaçların daha ‘akıllı’ olmasını sağlamak için yeni bir yöntem geliştirildi. Böylece ilaçlar hedeflerine ulaşma konusunda daha etkili olacak.

İngiltere, Lincoln Üniversitesi’ndeki bilim insanları, bir protein ile altın nanoparçacıklarını kullanarak yeni bir teknik geşiltirdiler. Böylece, kanser tümörü gibi vücudun belli bir bölgesini daha doğru bir şekilde hedeflemek için, kullanılacak olan ilacı en elverişli hale getirebileceklerdi.

Altın Nanopartiküller

Altın nanopartikülleri, biyolojik bir protein ile kaplanabilen ve tedavinin vücutta etkin hale gelmesini, ve sorunlu bölgeye ulaşmasını sağlayan ilaçlarla birleştirilebilen, bir metrenin yalnızca birkaç milyarda bir çapına sahip olan altın atomlarından yapılmış kürelerdir.

Nanopartiküller çözünmez veya kan akışında hızla bozulan ilaçları emebilir. Küçük boyutlarından dolayı, deri ve ince bağırsak gibi biyolojik engellerin üstesinden gelerek ilacın hedefine ulaşmasını sağlarlar.

Bu teknoloji zaten hamilelik testleri gibi gerçek uygulamalarda kullanılmaktadır. Hamile kadınların idrarında bulunan hormona karşı bir antikor ile süslenmiş altın nanoparçacıklara ‘pozitif’ şerit eklenir. Böylece nanopartiküller ile reaksiyona girer ve test çubuğunda kırmızı bir şerit olarak görünürler. Ama ilaç geliştirmede henüz yaygın olarak kullanılmamaktadırlar.

Şimdiye kadar, nanopartiküllerin kaplanması işlemi, kullanılan proteinlerin bağlanma yolunu kontrol etme yeteneğine sahip olmayan, muhtemelen ilacı daha az etkili hale getiren parçacıklarla birlikte ‘karıştırılması’ anlamına geliyordu. Yeni yöntem, farmakologların proteinleri altın nanoparçacıklar katmanına belirli bir sırayla  yerleştirebilmesini sağlıyor. Bu teknik, proteinin bütünlüğünü koruyor. Böylece ilaç daha etkili hale geliyor.Yapılan çalışmayla ilgili bulgular Nature Communications dergisinde yayınlandı.

Daha Başarılı Tedaviler

Lincoln Üniversitesi Yaşam Bilimleri Okulu’ndan bir nanobiyoteknoloji uzmanı olan Enrico Ferrari, söz konusu çalışmayı yönetti. Uzman, yaptığı açıklamada “Altın nanopartiküller yeni ilaç geliştirme ve ilaç verme sistemlerinde hayati bir araçtır. Bu proteinlerin ve moleküllerin bağlanması için anahtarın kilidini açtık. böylece bu ilaçlar daha etkili olacaktır. Bu yöntem, bir proteinin veya bir nano taşıyıcının kapsamlı kimyasal değişimine ihtiyaç duymayan nano ilaçlar tasarlamaya yardımcı olabilir. Bu nedenle tedavi yöntemleri de daha kolay ve daha hızlı geliştirilebilir.”

Araştırmacılar, bir araya getirildiğinde altın nanoparçacık yüzeyine bağlanmada etkili olan ve herhangi bir başka proteine karşı kararlı bağlar oluşturabilen bakteri ve yassı kurtların protein parçalarını aldılar.

Bu füzyon proteini altın nanopartiküller ile karıştırılarak, kalıcı olarak altın yüzeye bağlanır ve aynı zamanda belli bir hedef proteini sabit bir şekilde bağlayabilir.

Araştırmacılar, bu teknolojinin çoğu proteinde işe yarayacak olan nanopartiküllere bağlamak için yeni bir evrensel yöntem olduğunu, ve bu da sürecin ilaç firmaları için daha cazip hale geldiğini ifade ettiler. Yöntem, ayrıca potansiyel olarak hastanın kanında devam eden enfeksiyonları tanımlamak için, klinik ortamlarda kullanılanlar gibi altın kullanan tanılayıcı kitlere ve biyosensörlere de uygulanabilmekte.

Kaynak: Science Daily

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here