Tycho Brahe: Düelloda kaybedilen burun

0
2274

Danimarkalı astronom Tycho Brahe (1546-1601), bilim tarihçileri tarafından bilimsel devrimi yapan beş bilim insanından biri olarak anılır. Ay üstü alemde değişiklikler olduğunu gösteren ve kendi döneminin en iyi astronomik gözlem verilerini toplayan Brahe’nin, bilimsel devrim açısından önemi tartışılmazdır. Brahe’nin hayatı ilginç detaylarla doludur.

İkizini bebekken kaybeden Brahe, daha iki yaşındayken amcası tarafından kaçırılmış ve ailesinden uzakta büyütülmüştür. 20 yaşındayken, bir matematiksel hesap üstüne asilzade olan Manderup Parsbjerg ile anlaşamayınca, anlaşmazlığı düello yolu ile çözmeye karar vermiş ve düelloda burnunu kaybetmiştir. Bunun sonucunda Tycho Brahe, bütün ömrü boyunca, pirinç, gümüş ve altından yapılmış takma burunlar takmak zorunda kalmıştır.
Brahe’ye amcasından yüklü bir servet miras kalmıştır (Danimarka’nın toplam malvarlığının yüzde 1’inin Brahe’ye ait olduğu tahmin edilir). Çok etkili biri olan Tycho Brahe, Danimarka Krallığı’nın yardımı ile kendi döneminin en başarılı gözlemevini kurar. Brahe’nin bu projesine Danimarka’nın hazinesinin beşte birinin aktarıldığı da iddia edilir.
1601 yılında Prag’da katıldığı bir partide, tuvaleti gelmesine rağmen, centilmenliğe yakışmadığı gerekçesi ile masadan kalkmadı. Bütün gece tuvaletini tutması sonucunda böbreği zarar gören Brahe, 11 gün sonra hayatını kaybetti. Brahe’nin bu garip ölümü de bilim tarihini etkiledi. Ani ölümünden doğan karmaşa ve miras kavgasından yararlanan Kepler, Brahe’nin herkesten sakladığı astronomik gözlemlerini çaldı ve bunlar üstüne üç ünlü yasasını geliştirdi. Bu yasaları kullanan Newton da ünlü hareket yasaları ile evrensel çekim gücü yasasını geliştirdi. Eğer Brahe, bu kadar beklenmedik bir şekilde ölmeseydi, belki de Kepler onun astronomik gözlemlerine ulaşamayacak ve bütün insanlık tarihi açısından çok önemli bilimsel devrim daha geç bir zamanda gerçekleşecekti.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here