Yaz Sıcağı Koronavirüs Salgınını Sonlandıracak Mı?

0
1406

Yeni koronavirüsün neden olduğu covid-19 salgını kuzey yarımküre ısındıkça ortadan kalkacak mı? Bu bazı araştırmacıların ortaya attığı ve aralarında ABD Başkanı Donald Trump’ın da bulunduğu bazı siyasi liderlerin de tekrarladığı bir fikir ama biz durumun bu olup olmadığını bilmiyoruz. 

Oxford Üniversitesi’nden Trudie Lang, “Bunu kesinlikle bilmiyoruz. Virolog meslektaşlarıma bunu sorup duruyorum ama kimse bunun cevabını bilmiyor. Dolayısıyla, insanların havanın ısınacağını ve bu salgının ortadan kalkacağını söylemesi hiç de faydalı olmayan bir genelleme,” diyor. 

ABD Başkanı Trump’ın 10 Şubat’ta söyledikleri de temel olarak buydu. O yapılan bir toplantıda, “Genel anlamda konuşursak, ısı bu tür virüsleri öldürüyor. Birçok insan Nisan ayında havalar ısınmaya başlayınca bunun yok olacağını düşünüyor,” dedi. 

Ve bu türde bir iddiada bulunan tek politikacı Trump değil. İngiltere sağlık bakanı Matt Hancock da virüsün yayılımını yavaşlatmayı ve bu sayede virüsün İngiltere’ye ilkbahar ve yaz mevsiminde ulaşmasını sağlamayı umduklarını söyledi ve koronavirüslerinin bu mevsimlerde daha az bulaşıcı olduğunu sözlerine ekledi. 

Çeşitli Senaryolar Var

Virüsün yüzeylerde dört güne kadar yaşayabildiği düşünülüyor. Aralarında East Anglia Üniversitesi’nden Paul Hunter’ın da bulunduğu bazı araştırmacılarsa, gerçekten de daha sıcak havalarda bu yeni koronavirüsün bu kadar uzun süre hayatta kalamayacağını düşünüyor.  

Hunter, “Uç noktadaki senaryolardan biri, bu virüsün yazın yok olup gideceği yönünde. Bir diğer senaryoysa, salgının yazın düşüşe geçeceği ama sonra kışın yeniden ortaya çıkacağı ve neredeyse her yere yayılacağı şeklinde,” diyor. 

London School of Hygiene and Tropical Medicine’den David Heymann, MERS koronavirüsünün Suudi Arabistan’da Ağustos ayında; hava çok sıcakken yayıldığına dikkat çekiyor ve bu virüslerin kesinlikle hava sıcaklıklarının yüksek olduğu mevsimlerde yayılabildiğini söylüyor. 

Gribin (influenza) yaz mevsiminde kolaylıkla yayılım göstermemesinin nedenlerinden birinin, insanların bu dönemlerde kapalı alanlarda birlikte daha az zaman geçirmesi olduğunu düşünülüyor. Yine London School of Hygiene and Tropical Medicine’de görevli John Edmunds, bu durumun özellikle de yazın okulların kapalı olmasıyla ilişkilendirilebileceğini söylüyor.

Orijinal makale: NewScientist

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here