İnsan Embriyoları Dondurulmuş Halde Ne Kadar Süre Kalabilir?

0
235

26 Ekim’de, 27 yıl boyunca dondurulmuş halde kalan bir embriyodan sağlıklı bir kız bebek Dünya’ya geldi. Bu, doğmadan önce en uzun süre boyunca dondurulmuş halde kalan insan embriyosu olabilir. 

1992 yılında dondurulan bir embriyodan doğan Molly Everette Gibson, bu yılın Şubat ayında şu anda 29 yaşında olan Tina Gibson’ın rahmine yerleştirilmişti. Molly’nin biyolojik ablası Emma Wren Gibson da, Tina Gibson onu Dünya’ya getirmeden önce 24 yıl boyunca dondurulmuş bir embriyo olarak kalmıştı. Peki, teorik olarak, embriyolar ne kadar süre boyunca dondurulmuş halde kalabilir?

Stanford Üniversitesi Tıp Merkezi’nde kadın hastalıkları ve doğum profesörü olarak görev yapan Barry Behr, bu sorunun cevabını süresiz olarak şeklinde veriyor. 

Behr, “Embriyolar kriyoprezervasyon adı verilen bir işlemle donduruluyor ve eksi 196 derecede sıvı nitrojen içinde saklanıyor. Bu ısı seviyesi tüm biyolojik aktiviteyi durduruyor,” diyor.   

Embriyo Rahim İçine Yerleştirildiğinde Doğal Bir Şekilde Gelişmeye Devam Ediyor

Bir embriyo on yıllar boyunca bu durumda kalsa bile, çözüldüğünde ve rahim içine yerleştirildiğinde doğal bir şekilde gelişmeye devam ediyor. Behr bir embriyonun dondurulmuş halde ne kadar tutulacağının biyolojik olarak bir sınırı olmasa da, embriyoya zarar verebilecek dış faktörler olduğunu söylüyor. 

Behr, Güneş’ten gelen iyonlaştırıcı radyasyonun tartışmaya açık bir şekilde bu yaşam süresine bir tür sınır getirebileceğini çünkü bunun hücre DNA’larında küçük mutasyonlara neden olabileceğini veya onlara zarar verebileceğini söylüyor. Bu radyasyon kurşun dışındaki her materyale nüfuz edebiliyor ve dondurulmuş embriyolar paslanmaz çelik veya alüminyum materyaller içinde tutuluyor. Ancak Behr, uzmanların bu radyasyonun embriyonun yaşama gücünü “önemli ölçüde” etkilemesinin yine de iki yüz yıla ya da iki yaşam süresine varacak kadar zaman alacağı varsayımında bulunduklarını da sözlerine ekliyor. 

Illinois’da bulunan Northwestern Medicine’den Dr. Mary Ellen Pavone de, modern dondurma yöntemleriyle embriyoların hemen hemen süresiz olarak saklanabileceğini söylüyor. Pavone uzmanların 1980’li yıllarda embriyoları dondurmaya başladığı ilk zamanlardan bu yana, embriyoloji alanının ve dondurma yöntemlerinin önemli ölçüde geliştiğine dikkat çekiyor. 

Yine de, embriyoların genellikle süresiz olarak saklanmadığını çünkü hastaların onları kullanmak üzere geri döndüklerini belirten Pavone, ebeveynlerin onları bağışlamayı ya da çözdürülüp kullanım dışı bırakılmasını istemeyi de seçebildiğini belirtiyor ve insanların embriyolarının saklanması için yıllık ücretler ödemesi gerektiğini söylüyor. 

Orijinal makale: LiveScience

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here