430,000 Yıl Önce Antarktika Üzerinde Bir Meteor Patlamış Olabilir

0
591

Antarktika’nın doğusunda yer alan ve düz bir tepesi olan bir dağda bulunan on yedi çok küçük parçacık, bir uzay taşının yaklaşık 430,000 yıl önce kıtanın üzerinde, atmosferin aşağı bölgelerinde parçalandığı fikrini veriyor. 

İngiltere’deki Kent Üniversitesi’nden Matthias van Ginneken, bu nikel ve magnezyumdan zengin parçacıkların Walnumfjellet’in 2,500 metre yüksekliğindeki zirvesinden elde edildiğini söylüyor. Science Advances’de yayınlanan çalışmada, van Ginneken ve meslektaşları bu parçacıkların kimyasının Dünya’daki taşlara uymadığını ama karbonlu kondrit adı verilen türdeki meteorlarda görülen elementlerin oranına uyduğunu bildiriyorlar. 

Parçacıkların büyük bölümünün boyutları 0.1 ila 0.3 milimetre arasında değişiyor. Bu parçacıklardaki elementsel karışım, Antarktika’nın iki uzak bölgesinde (bunlardan bir tanesi 2,750 kilometreyi aşkın bir uzaklıkta) daha bulunan parçacıklarda olanlara çok uyuyor. Ve bu da, tüm bu materyallerin aynı olaydan kaynaklandığı fikrini veriyor. Diğer parçacıklar buz çekirdeklerinde bulunduğu ve yaklaşık 430,000 yıl öncesine dayandırıldığı için, ekip Walnumfjellet’te bulunan bu yeni parçacıkların da o zaman düştüğünü tahmin ediyor. 

Meteorun Boyu 100 İla 150 Metre Arasında Olabilir 

Araştırmacıların yaptıkları simülasyonlar Antarktika üzerinde parçalanan meteorun boyunun 100 ila 150 metre arasında olduğunu ve muhtemelen alçak bir irtifadayken patladığını gösteriyor. Ekip patlama dalgalarının buz tabakasının 100,000 kilometrekarelik bir alanını vurmuş olabileceği tahmininde bulunuyor. 

Çalışmaya göre, patlama bir krater meydana getirmedi ama sıcak gaz dumanlarının Dünya’nın yüzeyine ulaştığı yerlerdeki ısılar 5,000 dereceye kadar çıkmış olabilir ve bu birkaç santimetreye varan oranlarda buz eritmiş olabilir. 

Bugün nüfusu yoğun olan bir bölgenin üzerinde havada gerçekleşecek benzer bir patlama milyonlarca kazazede olmasıyla sonuçlanırdı ve yüzlerce kilometrelik bir alana şiddetli bir biçimde hasar verirdi. 

Orijinal makale: Science News

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here