BioNTech, Aşısının Yeni COVID Varyantına Karşı Etkinliğini Ölçmek için 2 Hafta İstiyor

0
227

Omicron olarak adlandırılan yeni varyant, “önceden gözlemlenen varyantlardan önemli ölçüde farklı.” 

 Financial Times’ın haberine göre, panikleyen ülkeler ve hükümetlere karşı , BioNTech, Pfizer ile geliştirdiği COVID-19 aşısının Güney Afrika’da ortaya çıkmış gibi görünen yeni varyanta karşı etkili olup olmadığını söylemek için sadece iki haftaya ihtiyacı olduğunu söyleyen potansiyel bir çözümle gündeme geldi.

Yeni varyant B.1.1.529 olarak adlandırılıyor – aynı zamanda Omicron da deniyor – ve şimdiye kadar Güney Afrika, Botsvana, Hong Kong ve İsrail’de tespit edildi. BioNTech Business Insider’a verdiği demeçte, “Uzmanların endişelerini anlıyoruz ve B.1.1.529 varyantı hakkında derhal soruşturma başlattık.” Açıklamasını getirdi. “En geç iki hafta içinde laboratuvar testlerinden daha fazla veri bekliyoruz.”

Firma, hem Pfizer hem de BioNTech’in mRNA aşısını altı hafta içinde yeni varyantı hedefleyecek ve bir kaçış varyantı durumunda yeni versiyonun ilk partilerini 100 gün içinde gönderebilecek şekilde uyarlamaya aylar önce başladıklarını da sözlerine ekledi.

Şirket, “Bu amaçla, şirketler, düzenleyicilere sağlanabilecek güvenlik ve tolere edilebilirlik verilerini toplamak için varyantlara özgü aşılarla (alfa ve delta) klinik denemelere başladılar.” Diye ekledi.

Koronavirüsün yeni varyantı, Delta varyantında görülen mutasyon sayısının iki katı olduğu için bilim insanlarını endişelendiriyor.

Yaz boyunca, spike proteininde 11-15 mutasyona sahip Delta varyantı, dünya çapında baskın enfeksiyon haline geldi. Oysa şu an bilim adamları her zamankinden daha fazla endişeliler çünkü B1.1.529’un spike proteininde virüsün yapısını önemli ölçüde değiştirebilecek 32 mutasyon var, bu da aşılıların bile virüse karşı koruma sağlayamayabileceği anlamına geliyor.

Şimdilik, yeni mutasyonların B.1.1.529 varyantını daha bulaşıcı mı yoksa daha ölümcül mü yaptığını görmeyi bekleyeceğiz. Ancak şimdiye kadar yükselişinin Beta ve Delta varyantlarından çok daha hılız oldudu ve aylar içinde hızlanmak yerine birkaç gün içinde baskın hale geldiği bildirildi.

Orijinal makale: Interesting Engineering

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here